Скоро няма да има кислород за болниците

0
49
Снимка: Нова

Да се забрани износът му от България, призова един от най-големите производители

„Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород“, подчерта пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната. По думите му 11 хиляди души са поставени на кислород в болниците при предишната ковид вълна, а производството на кислород у нас не е стигало. Затова страната е купувала от Румъния, Турция и Унгария.

„Сега тези страни са забранили износа и няма откъде да се купува“, предупреди Димитров. Той уточни, че в момента компанията му успява да изпълни всички доставки и работи на пълен капацитет за производство на медицински кислород.

„Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи“, коментира Димитров. Той сподели, че очаква нова среща с Министерството на здравеопазването.

„Ще настояваме за приоритизиране на доставките към болниците, защото производителите на медицински и на индустриален кислород са едни и същи. Ще ми е интересно как ще се оправдае морално, ако един производител предпочете да изнася кислород, вместо да го даде за пациентите в болниците“, коментира Димитров. Той призова да се забрани износът на кислород от България, тъй като това е единствен изход от ситуацията с посрещането на поредната ковид вълна.