След 13 г. съдебна сага Вальо Топлото бе осъден на 7 г. затвор за пране на 12 млн. лева

0
50
топлото
Валентин Димитров-Топлото Снимка: архив

Присъдата може да се обжалва и протестира пред апелативния съд

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен и като Вальо Топлото, беше осъден от Софийския градски съд на 7 г. затвор за пране на 12 млн. лева, съобщи „24 часа“.

Преди дни прокуратурата поиска средното наказание, което е около 10 години затвор. Той имаше няколко обвинения, затова по едното получи 6 години затвор, по другото 7, после по друго пак 6 години, и накрая съдът наложи най-голямото, а именно 7 години.

Делото започна преди 13 години, през септември 2009 г. Сега приключи на първа инстанция. Прането на пари е било осъществено чрез сделки, купуване на ценни книжа, предоставяне на финансови кредити в евро, продажби на ценни книжа на капиталовия пазар и други. Сделките, които са многобройни, са извършвани през периода 2000-2006 година и са свързани с австрийски сметки. Затова имаше и съдебни поръчки до Австрия.

Съдия Петя Крънчева обяви присъдата след 10,30 часа в зала 14 на Съдебната палата в София. Преди да каже наказанието, повече от час тя изброяваше сделка по сделка, а те бяха десетки на различни стойности – 20, 50, 70, 92 хил. евро и т.н. Горе-долу в продължение на петте години Валентин Димитров е извършвал минимум по няколко сделки на месец.

Обвинението на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ е за пране на 12 млн. лв. Имаше и за данъчни престъпления в размер на 2 млн. лв. Това обвинение обаче е отпаднало по давност.

Заедно с него беше подсъдима и майка му Цеца Димитрова, но тя почина през 2011 г.

Любопитен детайл е, че Димитров, който през годините смени много адвокати, вече се явява със служебен защитник поради невъзможност да плаща. Той е безработен.

През годините срещу него се водеха четири дела. Той влезе вече веднъж лежа в затвора за три години, защото харчил пари на парното за джет, джакузи, синьо сирене, шоколад, сладкиши и други подобни. По едно от делата – за валутни престъпления, е окончателно оправдан. Във ВКС друго от делата чака решение.