След 15 години убийците на собственика на фирма „Гранити“ влизат в затвора

0
299
Стоян Стоянов

Поръчителят на отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов Станислав Михайлов е в неизвестност

15 години след убийството на собственика на фирма „Гранити“ Стоян Стоянов, Върховният касационен съд (ВКС) сложи точка и на процеса срещу петимата подсъдими. След като два пъти връщаха делото на апелативния съд във Велико Търново, върховните съдии накрая оставиха в сила последната присъда на втората инстанция.

С нея на 20 г. затвор са осъдени Станислав Михайлов и Стоян Петров, подсъдими за отвличането и убийството на бизнесмена. Признат за виновен и осъден на 18 години затвор е и съучастникът Стоян Колев.

Оправдан още на първа инстанция беше частният съдебен изпълнител Галин Костов, а при трите разглеждания на делото, апелативните съдии оневиняваха и Нено Стоянов, който първоначално беше осъден на 17 г. затвор, но сега е окончателно оправдан.

Осъдените трябва да платят и 700 000 лева обезщетения на близките на убития.

В затвора обаче са само Петров и Колев, тъй като Михайлов, който е осъден като подбудител, избяга и е в неизвестност, а делото срещу него беше гледано задочно. Михайлов бе шеф на Агенцията за държавни вземания.

Стоян Стоянов беше отвлечен пред дома си в Бургас през март 2008 г. Тялото му бе открито на 17 октомври 2009 година. Според полицията Стоянов е убит заради отказ да купи имот край село Две могили, Бургаско. След отвличането бизнесменът е откаран първо в Обзор, а по-късно е убит в гориста местност край Дюлинския проход, където е и заровен.

През август 2008 г. физическият убиец на Стоян Стоянов – Манол, беше намерен убит във Варна. Той е трябвало да получи 30 000 евро за убийството на Стоянов, но тъй като плащането забавило, Манол започва да си търси обещаните пари.
Заради притесненията на по-висшестоящите да не изтече информация е дадено нареждане той да бъде убит.