След консултациите при Радев: ИТН ще прави сама правителство, без коалиции и министри от други партии

0
427
Радев
Снимка: архив

Започнаха разговорите на партията на Трифонов за бъдещото управление, първо се срещнаха с ДБ

ИТН няма да влиза в коалици, ще излъчи самостоятелно правителство, в което няма да има министри от други партии, стана ясно след консултациите на Радев с парламентарните партии без ГЕРБ, които не отидоха.

ИТН съвсем скоро ще обяви кандидатурата за новия министър-председател, каза Светослав Балабанов.  „Тези разговори, които ще проведем с политическите партии, са разговори по политики. Ще чуем въпросите им, ще видим и техните предложения какво представляват чисто политически. Тук не става въпрос за коалиция в бъдеще, не става въпрос за златни пръсти, не става въпрос за министерски постове и покани, обясни Балабанов.

„Българският народ постави сложна задача и ДБ ще направи всичко възможно да изпълни своята задача – дали като коалиционен партньор, дали като подкрепа отстрани или опозиция. Радвам се, че ни предстоят разговори. От наша страна темата за персоните няма да стои“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в президентството.

„Нашата позиция е, че България се нуждае от актуализация на бюджета. Растат цените, расте бедността и неравенството“, каза на консултациите Корнелия Нинова, която увери, че разбират колко е важно да има правителство.

„Голямата разлика е, че този пък ИТН ни поканиха на разговори. Преди няколко месеца те ни определяха като статукво“, припомни лидерката на БСП.

„Изборните резултати показват, че суверенът иска нещата да се случват на база диалог. Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и предупреди, че ако продължава политиката на омраза, провалът е гарантиран.

Според него съставянето на правителство в момента е от „историческа важност“, но по-важно било каква програма ще се изпълнява.

По-късно започнаха разговорите на ИТН с другите партии, първо се срещнаха с ДБ.