Служебният кабинет отпусна 40,7 млн. лв. за университетите, те отлагат протеста

0
41
Споразумението между МС и университетите.

Споразумението е постигнато след среща с представители на синдикатите

Постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев след среща с представители на синдикатите. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, уточни служебният премиер.

„Заслугата е на синдикатите, както беше и първия път – 39 милиона, за които ви съобщихме онзи ден, когато пък ви казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези разговори можем да кажем, че има още 40,7 милиона лева, които ще бъдат разпределени“, уточни Главчев.

„Преди няколко дни коментирахме освен 39 милиона, които да бъдат дадени на академичния състав, съответно да бъдат предоставени и допълнителни средства за увеличаване на заплатите на администрацията. Тези 40,7 милиона лева представляват увеличаване заплатите на администрацията – около 26 милиона, 5,8 милиона за диспропорции и съответно 7,5 милиона за стипендии“, поясни служебният министър на финансите Людмила Петкова.

На 20 май няма да има протест на висшите училища у нас, стана ясно на брифинга.

Преди изявленията в Министерския съвет обаче от Съвета на ректорите разпратиха позиция до медиите, в която посочват, че университетите ще останат затворени в понеделник. „Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение“, посочват те.