Семейството на Елена Йончева с три къщи за гости до Лозенец, построени с европари

Въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна

0
4148
йончева
Ето и цялата история, която донякъде е идентична с тази на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който бе принуден да подаде оставка.

Схемата за усвояване на субсидии е задвижена от мъжа и свекъра на червената депутатка, както и свързани с фамилията лица

И водачката на евролистата на БСП Елена Йовчева се оказа собственичка не на една, а на цели три къщи за гости в близост до морския бряг.

Оказва се, че семейството на Елена Йончева си е построило с европейски средства три китни вили в странджанското село Велека, непосредствено до модерното курортно селище Лозенец, показва разследване на Агенция ПИК. Според него схемата за усвояване на субсидии е задвижена от мъжа и свекъра на червената депутатка, както и от свързани с фамилията лица.

В момента обаче комплексът не работи по предназначение. Няма изискуемите сайт, тарифа за настаняване или официален телефон за контакт. Това е сериозно нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските региони.

йончева
Вероятно семейството на Йончева ползва уж къщите за гости.

11 години по-младият мъж на Йончева – архитект Пламен Тодоров и баща му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад фирмата „Парк В ООД“. Родителят е управител и съсобственик на фирмата. Тя е усвоила близо 400 хил. лв. по програма на Министерство земеделието за развитие на селските райони, показват регистрите.

йончева
Справка от Министерство на земеделието сочи колко са взетите по мярката за развитие на селските райони евросредства – 376 646 лв., след като обявили, че имат нужда от 538 хил. лв.

Срещу тези пари са си построили вили, в които семейството и приятели, както и самата Елена Йончева, отдъхват край морето през лятото. Основната дейност – туризъм и отдаване под наем на къщи за гости, вероятно не се извършва.

Компанията строи 3 вили в едноименния природен парк с пари от еврофондове. През 2011 г. от фонд „Земеделие“ по мярка 311 са отпуснати 376 646 лв., след като декларират, че целият проект ще струва 538 066 лв. Според експерти строителството на три къщи по 125 кв/м вероятно е струвало по-евтино и разходът е поет изцяло от програмата.

йончева
Според отчета на фирмата за 2014 г. то има едва 9000 лв. приходи от основна дейност, а предходната дори по-малко.

За капак проектирането и плановете на строежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа на Елена Йончева и брат му чрез архитектурната им фирма „Зуум студио“. Това се вижда и на сайта, където те рекламират проекта си. .

Парцелът от 1500 кв. м. и е купен от фирма „Парк Велика“ ООД през 2008 г. от частно лице. Година по-късно е направена оценка по ОВОС, тъй като районът е екологично чист и се води защитена зона в парк „Велика“, чието име заимства дружеството. По същото време община Царево осигурява на фирмата без конкурс и поръчка и ползването като пасище на още 1 декар общинска земя, за която плащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължаване на правото на ползване.

През 2011 г. фирмата ипотекира и трите къщи, като по този начин си осигурява свежи парични потоци, вероятно за остта проекти на амбициозното семейство.

Странен е фактът, че въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна. Фирмата на свекъра на Йончева не изпълнява нито едно от изискванията, заложени в програмата на Министерство на земеделието, с което са спечелили сериозното финансиране.

Комплексът няма сайт, нито публични контакти, чрез които евентуални гости да си наемат някоя от вилите. Единственият телефон за връзка е на управителката и съдружничка на свекъра на Йончева – Яна Куцарова.

В разговор с репортер на Агенция ПИК дамата бе видимо притеснена от въпросите около възможностите за наем на вила. Тя заяви, че изобщо не знае дали ще бъдат давани под наем през лятото и смотолеви, че две от трите къщи би и авансово платени през целия сезон. Зимата целият комплекс не работел. Куцарова се измъкна с оправдания за предстоящи ремонти, а на въпроса за цените напълно се обърка и каза, че няма конкретна тарифа и трябвало да попита съдружниците?!

йончева
Луксозните имоти на Йончева край морето.

Всичко това е в тотално нарушение на правилата, тъй като по правилника на евросубсидията компанията трябва да поддържа дейността целогодишно, да има бизнес план за 10 години с предмет на експлоатация, указан в договора. Това обаче не са случва, но и справка във финансовите отчети на дружеството сочи, че то регистрира нищожни приходи от дейност. За 2014 г., например, те са 9 000 лв. и няма нито един нает работник, което също е основно изискване на поръчката. Напиращата за европарламента Елена Йончева съучаства в семейна схема за неправомерно усвояване и разхищавани европари.