Служебният министър на енергетиката Росен Христов: Меморандумът с „Джемкорп” не е прекратен, беше скрит в чекмедже

0
202
Росен Христов

Нашите анализи показват, че договорът е подписан без каквото и да е съгласуване. Процедурата не е спазена, добави той

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди информацията, че кабинетът Петков не е прекратил меморандума с „Джемкорп“, както твърдяха от „Продължаваме промяната“.

По-рано в неделя ГЕРБ извадиха документи, според които договорът за 1 млрд. долара е все така в сила и съобщиха, че ще сезират за това ДАНС, МВР и ЕК.

В меморандума с „Джемкорп има много неизвестни и много нарушения“, потвърди Росен Христов, който направи инспекция във ВЕЦ „Цанков камък”. Той потвърди, че в него има и клауза за арбитраж.

Освен това липсвало решение на Министерския съвет и дори правната дирекция на ведомството разбрала от медиите за подписването.

Нашите анализи показват, че договорът е подписан без каквото и да е съгласуване. Процедурата не е спазена. Договорът не е прекратен, той е в сила. Бившият министър не го е прекратил едностранно, пратил е предложение за споразумение, на което няма отговор. Което означава, че договорът е в сила“, категоричен е Христов.

Според думите му, договорът е изцяло извън архивите и системата на Министерство на енергетиката.

Оригиналът се оказа в шкафче на служител на министерството след проверка. Има мълчаливо прикриване на цялото нещо с надеждата може би някога да се върнат във властта и да го продължат“, коментира той.