Здравният министър: Има трайна тенденция за двойно повече излекувани от новозаболели

0
31
Проф. Костадин Ангелов

Мерките дават резултат, обяви Костадин Ангелов

На седмична база прави впечатление, че броят на излекуваните като трайна тенденция е 2 пъти по-голям от брой на новите случаи. каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.”, посочи той.

Здравният министър посочи, че са заети 32% от леглата за лечение на леките случаи на коронавирус лечебните заведенията от леглата са заети и 47% от тежките случаи.

Като положителна тенденция той посочи, че има три области, в които заболяемостта е паднала под 120 на 100 000. Кърджали – 88 н 100 000, Разград 96 на 100 000 и Габрово 113 на 100 000. На 100 000 население най-висока е заболяемостта във Враца – 249, Русе 245 на 100 000 и Варна 238 на 100 000.

По думите на здравният министър обаче все още не може да се говори за разхлабване на мерките. „Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година.”, каза проф. Ангелов. Той допълни, че в понеделник предстои среща с образователния министър, на която детайлно да бъдат разгледани възможностите за другите ученици.

Вчера бе одобрена ваксината на Moderna. Министърът увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето ѝ. На сайта на здравното министерство пък ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, посочи доц. Ангел Кунчев. С кмета на града обаче е проведена среща, за да обсъдят как обичая да се проведе в отделни села, за да се спази традицията без да се застрашава здравето на обществото. Хората ще бъдат с маски и ще спазват дистанция.