Служебното правителството се отчете и самопохвали, хвърли обвинения без доказателства към предишния кабинет

0
123
Стефан Янев Снимка: 24 часа

Не стана дума за забавения темп на ваксинация, а за това кои политици са били подслушвани, щяло да се разбере след изборите

„Това, което заварих беше хаос. Колкото повече работим и се заравяме в проблемите на секторите, намираме повече от хаос, намираме по-скоро един системен безпорядък и липса на правила“. Това заяви назначеният за премиер Стефан Янев малко повече от месец след встъпването си в длъжност.

„Демонстрациите на гражданите показаха зрялост на демократичния процес в България, но показаха и стремеж за промяна. Служебното правителство демонстрира кураж да представи реалистичната картина“, самопохвали се той.

Според него завареното в институциите е „корупция, облечена в законосъобразност“.

Янев не даде никакви доказателства за думите си. Финансовият министър Асен Василев в две свои изказвания преди време каза, че държавата е финансово стабилна. Заплатите, пенсиите и бонусите към тях се изплащат редовно.

Янев не каза защо темпът на ваксинация се забави значително в сравнение с последните седмици при предишното правителство. Не коментира нищо за уволнението на проф. Кантарджиев.

„Броят се на пръститет на едната ръка тези, които са освободени, един от тях е главният секретар. Някои по тяхно желание бяха преназначени към други служби“, отбеляза вицепремиерът Бойко Рашков, който практически за под месец смени повечето водещи служители в системата на МВР.

Явно ръката на Рашков има поне двайсетина пръста.

Т заяви, че е имало случаи на подслушвани и следени протестиращи и опозиционни политици, но повече информация щял да даде пред специализирана комисия в следващото Народно събрание.

„На предходните избори преди тези на 4 април, в МВР са осъществени няколко разследвания за продажба на гласове. Не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме няколко дела, които се отнасят за продажба на гласове от други партии, добави Рашков.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков също се самопохвали – той съобщи, че кани „Гугъл“ и „Амазон“ за първи път в България.

„Наближава с бърза скорост инициативата „Три морета“. Работим с много сериозен екип да поканим големи компании като „Гугъл“ и „Амазон“ да дойдат в България. Отделно работим с българския бизнес да поканят своите партньори от 12-те страни, които са включени в инициативата. Това събитие да не бъде просто снимки и първи запознанства, а да докара реални сделки за българските компании“, заяви той.