Гълъб Донев за бюджета: Някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца

0
75
правителството
Министерският съвет

Правителството заседава извънредно за бюджет 2023 година

„Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо“. Така служебният премиер Гълъб Донев откри извънредно заседание на служебния кабинет, на което ще бъде обсъдено удължителен закон за бюджета.

„Преди да започнем обсъжданията, се налага да внесем окончателна яснота за позицията на служебното правителство по въпроса за бюджета за 2023 година. Знаете, че по тази тема има редица спекулации и различни, включително противоположни становища и очаквания към нас. За „Бюджет 2023″ се говори и с метафори, не винаги успешни“, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„Както е известно, колегите от министерство на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година. Правителството се спря на така наречения удължителен закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата“, заяви Донев.

„Управленската философия на едно правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, намира израз в закона за бюджета. Отново ще припомня, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани“, заяви Донев.

„Впрочем, любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца. Освен това имаме основателни опасения, потвърдени от миналогодишния ни опит, че в солидно и силно фрагментиран парламент, обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура“, каза още служебният премиер Гълъб Донев.

Дневният ред предвижда Министерският съвет да разгледа проекта на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори.

Представителите на правителството увериха, че няма да има намаляване или прекъсване на социалните плащания. Подкрепа изразиха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха срещу замразяването на доходите и срещу предвиденото запазване на минималната работна заплата в размер на 710 лева.