Служители в заведения и фитнеси на протест срещу новите ковид мерки

0
96
Снимка: архив

Митингите ще са в четири града

Ресторантьори и собственици на фитнес зали излизат и днес на протести в няколко града заради зеления сертификат. По инициатива на Сдружението на заведенията митинги ще има във Варна, Пловдив, Бургас. Началният час на демонстрацията е 15 часа. А мотото -„Това не е ПРОТЕСТ! Това е БУНТ“. Браншовите организации настояват зеленият сертификат да отпадне. Или в противен случай в него да бъде включен тест за антитела за преболедували.

В Силистра демонстрацията е организирана от представители на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

„Не сме против сертификатите и ваксинирането, а против неспазените ангажименти от страна на Министерството на здравеопазването“, обяви Милен Делийски, представител на една от асоциациите в Силистра.

Освен ресторантьорите и хотелиерите против зеления сертификат застанаха и от Българската асоциация за фитнес и здраве. След обща среща вчера обещаха да се включат в националните протести.

Представителите ѝ настояват, че във фитнесите се спазват всички необходими предпазни мерки – осигурени са дезинфектанти и калцуни за посетителите.

„Част сме от протестите, за които ще създадем организация и те ще се проведат и в цялата страна. Съгласни сме, че трябва да има мерки, но те не трябва да бъдат само за част от бизнеса. Няма никакви икономически мерки. Това отличава сегашната ситуация с предишната“, заяви пред БТВ Петър Ангелов, собственик на фитнес зала. По думите му зеленият сертификат пречи на работещите във фитнесите да изпълняват задълженията си.

„Ние сме храм на здравето, не на заразата“, категоричен е Ангелов.

Очаква се в неделя собственици на заведения да затворят за неопределено време. Те споделят мнението, че летните месеци е трябвало да бъдат гратисен период, за да се реагира навременно и адекватно.