Собствениците на заведения: Служебното правителство ни спря подкрепата чрез оборотен капитал

0
135
Снимка: Pixabay

Въпреки наличния финансов ресурс в НАП те продължават да чакат компенсациите за март и април

Българската асоциация на заведенията алармира, че малкият и среден бизнес продължава да чака компенсациите за март и април по програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

Въпреки наличния финансов ресурс, изплащането на обезщетенията по тази програма се бави и все още нямаме информация дали правилата за кандидатстване за въпросните два месеца на 2021 г. остават същите или ще търпят промени, посочват от асоциацията.

Става дума за средства, които са договорени още през октомври 2020 г. и с одобрена програма са изпратени в Националната агенция за приходите.

„До момента програмата вървеше със закъснение, но вървеше доста добре. Категорично отказваме да ни замесват в политически битки и интриги, но откакто в България заработи служебното правителство, програмата спря! Това е факт, който ние изпитваме на гърба си и не се променя от опитите на отговорните фактори да го променят чрез публичното си говорене“, отбелязват от асоциацията.

Оттам уточняват, че по програмата тече някаква ревизия, но докога ще продължи и ще тръгне ли отново подкрепата за бизнеса, не знаят.

„Още повече, че вече се чуват изказвания от членове на правителството, че бизнесът е отворен и няма нужда от финансови компенсации. В тази връзка искаме да напомним, че нашият бранш не работеше през месеците март и април 2021 г. В заключение настояваме договорените вече обезщетения за бизнеса да бъдат изплатени. Не е трудно да се сетиш, че когато един предприемач прави своите бизнес планове, той се нуждае от максимална предвидимост и когато компенсациите, които са му обещани и на които е разчитал, изведнъж изчезнат, това неминуемо води до разклащане на бизнеса му“, се казва в позицията на асоциацията.