Социологът Васил Тончев: Хартиената бюлетина ще доведе до урните още около 300 000 души

0
1476
Васил Тончев

Категорично отиваме към извънредни парламентарни избори, които най-вероятно ще са в края на септември, твърди той

Избирателната активност при следващите извънредни парламентарни избори може да се покачи, ако освен гласуването с машини в изборния процес се върнат и хартиените бюлетини. Машините правят вота по-честен, но значителна прослойка от хората имат комплекс към новите технологии. Това са по-възрастните и хората с по-ниско образование. Хартиената бюлетина ще даде възможност до урните да отидат още около 300 000 души, с което избирателната активност ще достигне средното европейско ниво, каза за dir.bg Васил Тончев, социолог от агенция „Сова Харис“.

Отказът на „Продължаваме промяната“ и БСП да се отзоват на поканата на президента Румен Радев за политически консултации преди връчването на първия мандат за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание е тактически ход. А това, че ГЕРБ и ДПС приеха поканата на президента още в първия ден, показва, че системните партии вече възприемат обстановката като предизборна и смятат, че поведението им ще се приеме добре от техните избиратели, коментира Тончев.

Тончев акцентира върху политическия разлом между „Продължаваме промяната“ и президента Румен Радев. Като най-ярък пример той посочи различията в отношението към „Газпром“. Докато „Продължаваме промяната“ подходи твърдо към руския доставчик на газ, то президентът има по-неутрална позиция. Липсата на разбирателство между двете страни по темата доведе до невъзможността да се консолидира мнозинство в рамките на този парламент, обясни Тончев. При тези обстоятелства категорично отиваме към извънредни парламентарни избори, които най-вероятно ще са в края на септември, каза социологът.