СОС отложи избора на кмет на „Красно село“

0
39
Росина Станиславова Снимка: архив

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че според закона изборът трябва да е измежду някой от заместниците на Росина Станиславова

След над три часа разправии общинските съветници не избраха кмет на столичния район „Красно село“. Кой ще застане начело на района ще се реши на извънредно заседание следващата седмица. Изборът ще е между тримата заместници на Росина Станиславова – Николай Веселинов, Веселин Кирев или Албена Белянова.

От „Демократична България“ предложиха общинският съветник Борис Милчев да е новият кмет на столичния район „Красно село“ до местните избори през есента. За поста имаше още една кандидатура на Николай Николов от БСП. И двете предложения не успяха да минат, защото от ГЕРБ-СДС бяха категорични, че според закона изборът трябва да е измежду някой от тримата заместници. Социалистите и ДБ пък тълкуваха закона по друг начин.

От БСП предложиха да променят структурата на района, но и това предложение не мина.

Четири пъти днес призовахме колегите от „Демократична България“ да предложат някой от заместниците в района, но те не го направиха. Безобразие е близо 100 хил. души да останат без кмет. Надявам се, че през следващата седмица ДБ ще могат да опознаят заместниците на Росина Станиславова, каза след заседанието шефът на СОС Георги Георгиев.

Законът има различни тълкувания. Район „Красно село“ е потопен и счупен, потопена е и неговата администрация. Изборът между заместниците на Росина Станиславова означава, че тя ще продължи да управлява района, защото те са назначени от нея, категоричен беше Николай Николов от БСП, който беше и една от кандидатурите за поста.

От „Демократична България“ поехме своята отговорност и внесохме предложение – Борис Милчев да оглави района. Това според нашите юристи е законосъобразно решение. След като днес бе очевидно, че няма да има решение – предложихме тримата заместници да представят своята визия за развитието на района до изборите през есента, обясни Бойко Димитров от ДБ.

Досегашната кметица Росина Станиславова бе отстранена от длъжност на 1 март от Общинската избирателна комисия – Столична община. Причината бе, че Върховният административен съд я осъди за конфликт на интереси.

Конфликтът на интереси, потвърден от съда, бе установен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) преди две години. Причината е, че в качеството си на кмет Станиславова е сключила договор с дъщеря си.