Спецпрокуратурата: Очакваме от МП и МВР мерки за защита на магистратите

0
51
Снимка: архив

Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения, се казва в позиция на ведомството

Ръководството на Специализираната прокуратура изразява своите притеснения за живота и независимостта на прокурорите, работещи в институцията, във връзка със зачестилите заплахи срещу тях, се казва в позиция до медиите.

Днес стана ясно, че прокурорът Ангел Кънев, който наблюдава делата срещу Васил Божков, е бил следен и заплашван и от година се движи с охрана. Вчера той е намерил в кабинета си плик с патрон и писмо със заплашителен текст.

Заплахите са свързани с изпълняване на служебните задължения на прокурорите по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела, се сочи в позицията.

Изразяваме надеждата си, че държавните институции в лицето на Министерството на правосъдието и на Министерството на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати, които са призвани ежедневно да се борят за справедливостта, се казва още в посланието.