Спецсъдиите уличиха Лена Бориславова в некомпетентност

0
3051
Лена Бориславова и Кирил Петков

Няма дела „на трупчета“, не познава материята, твърдят те

„По специфични теми, които се обсъждат, обществеността очаква изказванията да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения. За сведение на обществеността, всички дела, които постъпват в българските съдилища, в т.ч. в специализираните такива, се образуват и се разпределят на съдебните състави още в деня на постъпването им или най-късно в следващия работен ден. Този процес се отчита електронно в общата „Единна информационна система на съдилищата” в Република България, данните от която се отразяват незабавно във Висшия съдебен съвет, а всеки български гражданин може да се осведоми чрез нея за образуване на делото“.

Това се казва в позиция на Специализирания наказателен съд по повод разсъждения на Лена Бориславова пред БТВ. Преди дни юристката и началник на кабинета на премиера Кирил Петков изпадна в странни разсъждения на тема несъществуващи дела, които стоят „на трупчета“ в съда: „Най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на Специализирания съд, именно на тях ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо“.

„Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено „на трупчета”, както твърди г-жа Бориславова и никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции. Обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища издава несъобразяване с принципа на разделението на властите и непознаване на коментираната материя, особено що се касае до най-сложните и обемни дела, които са на производство и ходът им зависи от множество фактори“, обясняват от съда.

„Подобни изказвания на представители на изпълнителната власт, и то с използване на негативни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в разрез с върховенството на закона във всяка демократична държава. Популизмът и пропагандата по темата за специализираното правосъдие, целящи уронване на престижа му, с оглед постигане на обществено търпимото му ликвидиране, не са подходящи спътници на целената съдебна реформа, която изисква задълбоченост, прозорливост и много сериозен експертен потенциал“, се казва още в позицията.