Спешните медици се подиграват на Стойчо Кацаров

0
1368
деца
Снимка: архив

Обясниха на министъра, че няма да имат време да описват по минути контактите с болните от ковид и се отказват се от „бонуса“ от 11 стотинки

Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ написа „благодарствено“ писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Благодарим за това, че през следващите месеци след всеки контакт с пациент с доказан КОВИД-19 целият ни екип подробно по минути ще описва какво и как сме правили. След което според събраните от нас минути в рамките на месец ще ни плащат за всяка минута по 0,11 лв. допълнително възнаграждение. Това са много сериозни суми от парите на данъкоплатците и ние смятаме благородно да се откажем от тях“, пишат служителите в спешната помощ.

„Нямаме време нито да засичаме минутите с пациентите си, нито да описваме действията си при обслужване на десетките си контакти с пациенти на ден. Времето, което ще губим за описание на минутите, струващи по 0,11 лв., ни трябва, за да лекуваме пациентите си.

През последната година и половина всеки втори спешен медик прекара КОВИД 19 и знаем от личен опит, че ни стига една минута, за да се заразим от пациент С ДОКАЗАН ИЛИ НЕ КОВИД 19, докато го преслушваме, вземаме му тест, дишаме един и същ въздух в линейката или го реанимираме. Г-н Министър, тази минута струваше на 42-ма от нас живота им! С благодарност спешните медици от ЦСМП“, завършва писмото.