Спорове в парламента дали да има комисия по конституционни въпроси

0
33
Снимка: НС

Според ДПС е излишна

Спорове в парламента във връзка с комисията по конституционни въпроси. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ помоли всички депутати да се запознаят със стенограмите от заседанията в 48-ото НС и да се поучат от практиката за това какво да правят в 49-ото НС. Тази комисия в 48-ото НС дори не можа да си намери и предмет на заседанията, по какво ще заседава сега, попита той. И обясни, че подобна комисия може да има за предмет на обсъждане внесен в НС проект за промени в конституцията. Докато няма входиран такъв законопроект, не виждам предмет за такава комисия, каза Карадайъ и предложи тя да отпадне от списъка на постоянните комисии. А ако бъдат внесени промени в конституцията, тогава да се образува временна комисия.

В отговор председателят на комисията в 48-ото НС Атанас Славов напомни на Карадайъ, че и той е бил член на тази комисия. И изрази надежда да бъде внесен такъв проект в този мандат.

Десислава Атанасова обаче се противопостави на идеята НС да не излъчи такава комисия. Първо, всички ние многократно сме заявявали, че искаме да правим конституционни промени, заяви тя и напомни, че ДПС дори са представили свой проект пред останалите групи.

Йордан Цонев от ДПС също се включи в дебата и предложи на лидера си да припомни, че са правени промени в конституцията, без да има такава комисия.

„Ние разбираме две неща. Първо, че тази комисия се прави, защото може би ще има промени в конституцията, или второ – да се произнася преди Конституционния съд, по предмета на работата му“, каза Цонев. Според него разслояването на комисиите е ненужно и каза, че може да изброи поне 10 политики, по които също може да се направят комисии.

„Г-н Славов, вие бяхте председател на такава комисия в предишното НС. И имахте големия дискомфорт да водите заседания, в които и самият вие да се чудите какъв предмет да им измислите. Спомням си едно заседание с опити за колективно четене на доклади на някои комисии. Колеги, мисля, че не говори добре за Народното събрание“, каза Карадайъ.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха искането на Карадайъ със 124 гласа „против“ и 17 „въздържали се“. Само 69 го подкрепиха.