Станишев: Без приета дефиниция за енергийна бедност страната ни няма да получи втория транш по Плана за възстановяване

0
18
станишев
Сергей Станишев

Имаме нужда от комплексни мерки в подкрепа на бизнеса и на хората, за да се реши проблемът с високите цени на енергията, коментира евродепутатът

„Без приета дефиниция за енергийна бедност страната ни няма да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост“, коментира евродепутатът Сергей Станишев по време на конференция за високите цени на енергията, съобщава financialtribune.bg.

„Темата за енергийна бедност естествено произтича от това, което се случва с цените на енергията в момента. Няма едно решение на този проблем, той ще бъде сред нас, но без взаимодействие между политическите институции няма и да се открият дори частични решения“, коментира още той.

„Имаме нужда от комплексни мерки в подкрепа на бизнеса и на хората, за да се реши проблемът с високите цени на енергията, затова трябва въвеждане на дефиницията за енергийна бедност от НС както и въвеждането на решителни мерки за справянето с нея. Дори Германия си позволи да приеме 200 млрд. лв. за помощ на своето население, така че всяка една държава в ЕС трябва да се погрижи за своето население.

Задачата на тази дискусия е не да се притисне една или друга институция, а да се създаде един конструктивен диалог в търсене на всякакви механизми, защото според данни от Евростат около 7% от населението на ЕС не е имало достъп до адекватно отопление през 2021 г., а България е сред най-засегнатите, защото в страната ни числата са три пъти по-големи от средните за ЕС. Именно поради това трябва да се реализират мерките по ПВУ и да получим помощта от 1,5 млрд. лв.“, обясни Станишев.