Станишев: Лявото обединение на БСП е изкуствено

0
163
станишев
Сергей Станишев

Големият въпрос според лидера на ПЕС е защо след протести срещу ГЕРБ и след 4 г. в опозиция БСП е загубила половината от гласовете си

„За да си успешен в политиката, трябва да обединяваш, не да разединяваш“. Това каза пред БНР Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, в коментар на изборните резултати на БСП от вота на 4 април, както и на състоянието на социалистическата партия преди предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори.

По думите му БСП непрекъснато е излъчвала сигнали за постоянни вътрешни междуособици, а никой не би дал гласа си за партия, която постоянно е скарана.

Той посочи, че големият въпрос е защо след масови протести срещу ГЕРБ и след 4 години в опозиция БСП е загубила половината от гласовете, които е получила през 2017-а година.

Станишев определи като изкуствено лявото обединение, което Корнелия Нинова сключи с партиите на Румен Петков (АБВ) и на Георги Кадиев („Нормална държава“).

„За да обединяваш другите, първо трябва да обединиш себе си“, коментира той. Според него несполучилият опит за обединение на БСП с „Движение 21“ на Татяна Дончева е било за сметка на потенциални бъдещи партньори и прогнозира, че това ще бъде лоша база за сътрудничество с „Изправи се! Мутри вън!“ след изборите.

„Не се получи с Таня Дончева, а това можеше да бъде единственият знак, че БСП е по-близка до партиите на промяната, отколкото до партиите на статуквото. Какво направи БСП в последните седмици на работа на 45-ия парламент – изпокарахме се с ИТН, с ИМВ, с ДБ, с потенциалните партньори. Това задава лоша тенденция за бъдещото Народно събрание“, заяви Станишев.

Той подчерта, че разговорът за политиката е разговор за бъдещето и добави, че партиите, които искат да спечелят изборите, трябва да кажат не само какво ще прави, но и как ще го направи:

„Хората искат политиците да намерят решение. Ясно е, че ще се управляваме от коалиция, но въпросът е каква“.

Лидерът на ПЕС акцентира, че трябва да има ясно формулирани приоритети на бъдещото правителство, като посочи, че според него те трябва да са овладяване на епидемията от Covid-19, коригиране на Плана за възстановяване, за да бъде представен в ЕК и да започне да работи. Като трета важна цел той посочи нормализацията на обществения живот и възстановяването на институционалността:

„Не може цялата власт да се концентрира в едни ръце, защото това е порочно“.