Станишев: ПП-ДБ да спрат да се държат като в детска градина, да се коалират с ГЕРБ

0
148
Сергей Станишев

Той обвини ръководството на БСП, че е поставило партията в положение да е „резервна гума на което и да е управление или конфигурация“

Бившият премиер и настоящ евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев смъмри пред БНТ поведението на втората по големина парламентарна сила „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ги пришпори за коалицията с първите ГЕРБ.

„Логически и политически най-закономерна е коалиция между първите две сили, но и двете имат много политически интереси от гледна точка на тяхната идентичност и много издълбани ровове, междуличностни. „Бих препоръчал малко да заровят егото, защото от това състояние губят всички политически сили. По отношение на ПП-ДБ – да спрат да се държат като в детската градина“, настоя той.

Станишев обясни, че с 64 депутати не можеш да се държиш все едно, че имаш 100 или 120. „Когато се казва от страна на ГЕРБ, и Борисов го изигра добре това – „Представете кабинет!“ – да представиш в тази ситуация предимно политически кабинет от фигури разделителни и дразнещи за другата страна – ами това е пряк път към нищото“, каза той и призова партиите за повече отговорност.

„Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет – правят се някакви маневри, имитация на опити за съставяне на правителство, колкото да се прехвърли отговорността и да не изглежда някой виновен за поредните извънредни избори. Защото за две години какво имаме – нищо. Пет избора, за над 500 млн. лв може би похарчени, и неспособност да формираш стабилно управление, което е скандално, защото държавата е застинала. По време на криза и война на 300-400 км у нас ние не можем, политиците, да излъчим стабилно правителство, което да кове закони, да осъществява ПВУ и да решава икономическите и социалните проблеми в страната. И това подрива доверието в политиците като цяло“, посочи той.

Станишев е категоричен, че евентуална подкрепа от страна на БСП за кабинет на ГЕРБ би обезличило още повече социалистическата партия. Той обвини ръководството на БСП, че е поставило партията в положение да е „резервна гума на което и да е управление или конфигурация“. „От 82-ма депутати, в комфортната позиция на единствената опозиция на ГЕРБ в периода 2017-2021, да отидеш на 23-ма – можеш да правиш всякакви ефектни фрази и да обвиняваш когото щеш – вътрешна опозиция, президента, но ти си загубил 750 000 гласа и това е реалността. И с 23-ма депутати не можеш да бъдеш водеща политическа сила. И го казвам с болка, защото е абсурдно и обидно в най-бедната страна в ЕС, с толкова социални проблеми, левицата да бъде толкова слаба“, изтъкна той.

Станишев определи като измислена тема референдума, който Корнелия Нинова иска да инициира за т.нар. „джендър идеология“. Той е срещу позицията на „Позитано“ 20 за отлагането на присъединяването ни към еврозоната и припомни решение на Конгреса на БСП, одобрено с голямо мнозинство, което подкрепя приемането на еврото у нас.

„Лявото не може да бъде сведено до елементарно социално – социалните помощи – това е благотворителност, а не политика, ако само дотам се сведе. Лявото включва борба за демократичните устои на държавата, за свобода на медиите, върховенството на закона, защита на индивидуалните права на всеки, особено на по-уязвимите. БСП е имала силна позиция и доверие на избирателите, когато консолидира лявото около себе си и спечели доверието на поне част от центъра. Защото повечето българи се идентифицират като центристи, каквото и да означава това. А да се хвърлиш в състезание с крайните националисти, а с това се занимава сегашното ръководство на БСП, е безперспективно, защото ти играеш на чужд терен, те са по-автентични от теб. Освен това отблъскваш други избиратели и от лявото, и от центъра и резултатът е налице“, атакува той поведението на съпартийците си.