Станислав Тодоров е номинацията на ПП за председател на КЕВР

0
178
Снимка: архив

Без да се мотивира, мнозинството в НС намали от 9 на 5 състава на комисията

Депутатът от ПП Радослав Рибарски, който е и председател на парламентарната комисия по енергетика, потвърди пред журналисти в Народното събрание, че имената, които се спрягат за попълване състава на КЕВР, са достоверни. Той не отрече, че Станислав Тодоров е предложението на ПП за шеф на регулатора. Рибарски призна, че коалиционният партньор ИТН също имал предложение.

Заместник-министърът на енергетиката Станислав Тодоров бе назначен в енергийното министерство на 19 януари тази година. Той е бил част от „Да, България“ преди няколко години, но сега е номинация на ПП.

„Обявяването на имената е два дни преди изслушването. Когато дойде при мен документацията, тогава ще ги оповестя публично. Очаквам до 10 дни цялата процедура да приключи“, коментира Рибарски.

Имената на кандидатите за членове на регулатора, които изтекоха в публичното пространство, са Станислав Тодоров за председател на КЕВР и Благой Голубарев, който е кандидатът за второто място в регулатора.

По-рано днес депутатите по предложение на управляващата коалиция намалиха състава на КЕВР от девет на пет души. Промените предвиждат още разширяване на критериите за кандидати за членове на регулатора.

Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР, като се предостави възможност не само на народните представители, но и на президента, синдикати, работодателски и потребителски организации.

От ГЕРБ обърнаха внимание, че за две места се борят само двама кандидати, което на практика предрешава избора.

„Поздравявам ви, толкова сте занижили критериите, че и Цецо от паркингите може да е член на КЕВР. Снощи към 6-7 ч най-после намерихте кандидат за председател от ПП, а от ИТН също си намериха представител”, посочи Рамадан Аталай. Депутатът от ДПС се обърна към Тошко Хаджийорданов от ИТН, който нарече „жалък човек“ юриста и член на КЕВР Ремзи Осман от ДПС.

„За интелигентността на всеки мъж се съди по броя на закопчаните копчета на ризата му“, цитира поговорка от Кърджали Аталай, с което напомни на човека на Слави, че ходи разпасан. Според него вносителите така и не са могли да обяснят защо комисарите трябва да се намалят от 9 на 5.

„Няма да предложим Иво Прокопиев за председател, не се притеснявайте, нищо, че до вчера ДБ имаха голямо желание да е той“, изтъкна Аталай.

„Намаляването на състава на КЕВР е с една-единствена цел – двата специализирани състава да заседават по трима човека. Съставът, който определя цените, ще бъде от двамата единствени кандидати, които ще изберем другата седмица“, подчерта Делян Добрев от ГЕРБ. Той припомни, че това управленско решение може да струва на страната загубата на важен международен арбитраж, а до момента България е спечелила три такива.

„Тези арбитражи са скъпи“, предупреди Делян Добрев мнозинството в зала. Припомняме, че става дума за арбитражите, които страната води с ЕРП-тата за недостатъчно висока цена, определена от КЕВР за доставчиците на ток.