ГЕРБ: Аматьорите от ПП претърпяха пълен провал. Спешно трябва да се избере нов председател на КЕВР

0
181
Снимка: архив

Ако нямаме регулатор, кой ще определя цената на газа, попита Делян Добрев

Законът е над всички, вкючително и над тези, които се упражняват повече от година в неговото брутално газене. Това заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на пресконференция в НС по повод решението на Конституционния съд, който обяви избирането на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за противоконституционно.

„Последните 24 часа нулево толерантните към корупцията, знаещите и можещите, а според нас пълни аматьори, претърпяха пълен провал по отношение на законодателството си, изборите си и подписаните меморандуми. Поредното беззаконие и политически произвол на промяната катастрофира в правовата държава и правосъдието. За 24 часа се случиха три неща, всички свързани с темата енергетика“, заяви Атанасова.

Първото е, че днес КС обяви за противоконституционен изборът на председателят на КЕВР. Този избор беше оспорен от ПГ на ГЕРБ-СДС, защото тези нарушители на българските закони за пореден път получиха звучен скандал в правовата държава.

„Служителите на КЕВР сега са длъжни да не изпълняват нито една заповед на Станислав Тодоров“, обясни Радомир Чолаков.

От партията настояха веднага да бъде изслушан в парламента министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

„Надявам се, че всички противоконституционни решения, за които ГЕРБ сме сезирали, ще завършат по същия начин“, подчерта Атанасова пред журналисти.

Делян Добрев от своя страна предупреди за опасност при нарушени доставки на газ, каквито се очакват, ако КЕВР няма председател.

„В решението на КС се казва, че се анулира решението за председател, тоест КЕВР вече няма председател. Ако до следващата седмица не се избере председател и се разпусне правителството и НС, няма да има председател в следващите 3 месеца. Ако нямаме регулатор, кой ще определя цената на газа“, попита Делян Добрев.

Вчера нулево толерантните към корупцията сами прекратиха меморандума с GERMCORP, или така нареченото писмо за намерение. И за това говорим от ден първи, че е абсолютна далавера за 1 млрд. долара, заяви Атанасова.

Тя посочи и че от ГЕРБ са сезирали ДАНС в началото на юни с писмо и материали, които вече са изпратени във Върховната касационна прокуратура за проверка. „Нали знаете кои материали се изпращат там – по тези, за които има данни за извършени престъпления“, посочи още Атанасова.

Няма смисъл нарушители на законите и конституцията да правят някакъв аритметичен сбирщайн от някакви партии и формации, които дори не са регистрирани, за да продължат да газят конституцията и законите на страната. Колкото по-бързо има избори, толкова по голям е шансът България да се спаси, заяви още тя.