Стефан Янев: Няма добра и лоша коалиция, диалогът започна и това е добрата новина

0
21
Стефан Янев Снимка: 24 часа

Бъдещият кабинет трябва да бъде максимално компромисен и приет от партиите, каза лидерът на „Български възход“

От началото на 48-ото НС тонът вече се промени и диалогът започва, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев пред Нова тв, като нарече това добрата новина.

Според него преди да се направи общ разговор – било лидерски, било по партии, трябва да се проведат разговори с всички партии поотделно – бих го нарекъл 160 плюс, каза още Янев. По думите му логиката на съгласието е да се прецени антикризисното поведение на партиите в рамките на срок от година и това трябва да бъде предмет на първия разговор. Бъдещият кабинет трябва да бъде максимално компромисен и приет от партиите, каза още Янев, като добави, че няма добра и лоша коалиция.

Лидерът на „Български възход“ каза още, че не е променил позицията си за подкрепа на Украйна във войната, но има нюанси. За него българският национален интерес е България да не бъде въвлечена във война и гражданите й да не станат пушечно месо. Възможностите за преговори обаче сега са много по-малки и трябва да бъдем внимателни, каза Янев.

Той потвърди, че има комуникация с президента Радев, но заяви, че не е коректно да го пита на кого би връчил третия мандат.

По повод убийството на полицая в Елхово Янев каза, че трябва да се вземат мерки с щатовете на МВР, а не да се командироват служители на границата. По повод искането за оставка на служебния вътрешен министър Демерджиев Янев заяви, че трябва да се побърза със съставянето на редовно правителство.

Стените и оградите по границата както всички такива съоръжения са със срок на годност, но построяването на нова ограда е плюс според лидера на БВ.

На въпрос за връщането на хартиената бюлетина, политикът коментира, че негативното говорене преобладава в обществото, но „нека не се занимаваме с манипулацията на вота, а да излезем 70-80% пред урните“./ 24 часа