Столичната община опрощава наеми на търговци, затворили заради епидемията

0
19
София Снимка: Tribune.bg

Над 220 наематели на общински имоти месечно вече се възползват от облекченията

Заради продължаващата епидемична обстановка на територията на столицата облекченията за бизнеса се предвижда да бъдат удължени, съобщава БНТ.

От Столична община съобщиха, че се очаква те да бъдат приети днес с решение на Столичния общински съвет. Мерките включват цялостно опростяване на наемите за търговци, наематели на общински имоти за периода, в който не са осъществявали дейност.

„Това, което предлагаме в момента, е освобождаване от наемите и съответно обезщетенията за право на ползване на общински имоти, както и на имоти, които са собственост на общинските търговски дружества. По този начин се опитваме, съобразявайки се с възможностите на общинския бюджет, да осигурим глътка въздух за бизнеса“, допълни Георги Георгиев, председател на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет.

Над 220 наематели на общински имоти месечно вече се възползват от облекченията, като над 1500 общо са търговците, представители на малкия, семеен бизнес, които са били подпомогнати през изминалата година.

„Припомням само, че дотук от миналата година, в резултат на икономическата политика за облекчаване на бизнеса, сме спестили над 4 милиона и половина на най-уязвимите от кризата търговци“, отбеляза Георги Георгиев.

Предвидените мерки за освобождаване от наем и обезщетение за ползване важат за срок не по-дълъг от периода 1 февруари до 30 юни 2021 година, а процедурата е описана подробно на сайта на Общинския съвет.