Стотици земеделци и фермери блокираха пътя София – Варна

0
129
Снимки: БНР

Причината – не са предвидени средства за селското стопанство в актуализацията на бюджета

Стотици земеделци и фермери от няколко браншови организации излязоха на национален протест и блокираха пътя София – Варна. Демонстрацията им е в района великотърновското село Шереметя.

Недоволните затвориха пътя и изхвърлиха на шосето готовата си продукция – мляко, зеленчуци и плодове, запалиха няколко чувала с вълна.

Причината за протеста – за тях не са предвидени средства в актуализацията на бюджета.

„Нека цялото общество да види как нашата продукция се разлива, а за нея работим денонощно. Как някой ни изкарва на улицата да протестираме, защото ни забравиха“, посочи Петя Янкова от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите. Тя подчерта, че пандемията се е отразила пагубно на сектора – втора поредна година вълната им стои неизкупена.

Протестиращите настояват за компенсации, а ако това не се случи – готвят голяма демонстрация на 9 септември под прозорците на властта в София.

В актуализацията на бюджета да бъдат включени поне 70 милиона лева като сovid мярка за подпомагане на целия сектор „Селско стопанство“, иначе ще последват фалити, настояват протестиращите.

„Covid мярката е нужна, защото земеделските производители не са допустими по мерките 60 на 40 и 80 на 20“, каза фермер. „Ние сме обречени, ако не се гласуват тези извънредни средства за сектор „Земеделие“, добави друг. „Без помощта за този сектор ние няма как да съществуваме“, заяви производителка.

Демонстрантите извадиха и ковчег, за да оповестят кончината на българското земеделие.

Чуха се призиви за нов земеделски политически проект.