Световните борси се сринаха, петролът с рекорд от $100 за барел

0
45
Снимка: pixabay

Акциите паднаха с повече от 3%

Цените на петрола надхвърлиха 100 долара, а акциите на борсите по света се сринаха, след като руският президент Владимир Путин обяви „военна операция“ в Украйна с намек за по-голяма война.

Борсите търпят срив от началото на тази седмица, след като в понеделник вечер Кремъл призна за независими двата отцепнически региона в Източна Украйна, а по-късно изпрати „миротворци“ в тях.

Руският президент призова украинските военни да си ходят вкъщи, и обеща отмъщение на всеки, който се намеси в конфликта между двете страни.

Цените на петрола скочиха, като Брент се движеше на нива от 100 долара за барел – стойност, невиждана от септември 2014 г. Златото и японската йена, определяни като „сигурни убежища за инвеститорите“, скочиха драстично.

Доларът се повиши с повече от шест процента спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика.

На фондовите пазари Хонконг, Сидни, Мумбай и Сеул акциите паднаха с повече от три процента, докато в Токио, Сингапур, Тайпе и Уелингтън спаднаха с повече от два процента. Големи загуби имаше и в Шанхай, Манила, Джакарта и Банкок.

Това е нова криза на фона на борбата на световните правителства да овладеят голямата инфлация, подхранвана от търсенето след отпадането на ограниченията от пандемията от ковид. (БГНЕС)