СЗО следи нова мутация на ковид-19 по света

0
81
Снимка: туитър

Регистрирани са близо 4000 случая в 40 държави на варианта Mu

Световната здравна организация /СЗО/ официално проследява нов вариант на ковид-19, наречен „Mu“. Мутантният щам, носещ научното наименование В.1.621, за първи път е открит в Колумбия през януари, съобщава „Дейли Мейл“.

Почти 4000 случая са били регистрирани оттогава в повече от 40 държави, но разпространението му започва да намалява през август на фона на разпространението на варианта делта. Досега във Великобритания са открити почти 50 случая, а в САЩ са идентифицирани стотици случаи.

В седмичния бюлетин на СЗО се казва, че мутациите му предполагат, че той може да е по-устойчив на ваксини, какъвто беше случаят с южноафриканския вариант бета. Той също така има мутация N501Y, която може да го направи по-заразен.

В доклада на СЗО се казва: „От първата му идентификация в Колумбия през януари 2021 г. има няколко спорадични съобщения за случаи на варианта Mu и са докладвани някои по-големи огнища от други страни в Южна Америка и в Европа. Въпреки че глобалното разпространение на варианта Mu сред последователните случаи е намаляло и в момента е под 0,1 %, разпространението в Колумбия (39 %) и Еквадор (13 %) постоянно се увеличава“.

Понастоящем СЗО изброява четири опасни варианта на ковид – алфа, бета, гама и силно предаваната делта. „Mu“ е петият т.нар. „вариант от интерес“ и се проследява заедно с ета, лота, каппа и ламбда.

„Няма доказателства, които да предполагат, че вариантът е по-трансмитивен от доминиращия щам делта“, заяви миналия месец Public Health England.

Коронавирусът, наречен SARS-CoV-2, мутира през цялото време в резултат на генетични грешки, когато се размножава. Повечето мутации са безвредни. Но тези, които го правят възможен да се разпространи по-бързо или да оцелее по-дълго в човешкото тяло, вероятно ще останат да циркулират.