Тагарев пред Комисията по отбрана: Не е важно дали екипът е бил по потници, а че работата с дрона е свършена по правилата

0
113
Тодор Тагарев КАДЪР: БНТ

Средно два или три пъти на седмица ми се иска оставката. В случая няма никаква причина, заяви военният министър

„Този дрон е паднал във водата, но не знаем как. Морското течение го е изхвърлило, може да е бил там от дни, но не е повече от 2 седмици. Реагирахме съгласно протоколите“, заяви пред извънредната парламентарна комисия министър Тодор Тагарев.

Причината за изслушването му е падналият дрон с мина край Тюленово, който беше взривен днес по обяд. Тагарев увери, че са били взети всички мерки, няма поражение и военните са действали по протокол.

„Не се знае откъде е дронът. Екипът не е разделил дрона, като го е взривил целият. Имаме снимки, но няма как да кажем със сигурност от коя страна е“, каза още Тагарев.

Той уточни, че с изявлението си, че ежеседмично се викат екипите за обезвреждане на на боеприпаси, не е имал предвид само Черно море, или само за дронове, а за всякакви боеприпаси.

Министърът заяви, че за 7 месеца екипите са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаса от различен характер.

Тагарев беше категоричен, че не е важно дали екипът е бил по потници, а че работата е свършена по правилата. Той обясни, че не е сигурен дали не се вижда човек с бронежилетка, а не с потник. Заяви още, че лятото е топло.

Министърът коментира и поисканата му оставка: „Средно два или три пъти на седмица ми се иска оставката. В случая няма никаква причина – армията е действала по предписанията с всички мерки за безопасност, дронът е унищожен и няма никаква опасност за хората“.