Търговище – първата област в тъмночервената ковид зона

0
42
Снимка: архив

Заболеваемостта там вече е достигнала 503 на 100 000 души

Област Търговище вече е в критичната тъмночервена зона на разпространение на коронавируса. За последните дни заболеваемостта там е достигнала 503 на 100 000 души.

Вчера в региона са регистрирани 58 нови случая, починалите са петима. В болници се лекуват 99 от заразените. 484 лица се лекуват в домашни условия, спазвайки карантина.

Секретарят на РЗИ – Търговище, д-р Марин Йовов е категоричен, че скокът на заразените се дължи на организираните мероприятия в града и околните села – сватби, тържества и кръщенета, които са посещавани от стотици души, както и от адресната регистрация на повечето жители, която ги причислява към общината.

Той обясни пред БНТ, че част от хората в момента се опитват да се върнат обратно по работните си места в чужбина, което допълнително допринася за разпространението на заразата.

От вчера в червената зона е половин България – Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол, Габрово и Шумен. 14-дневната заболеваемост в страната също нараства – днес е 286.3 заразени на 100 000 души, пише на сайта на НЦЗПБ.