Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра пред локдаун – 72% от интензивните ковид легла са заети

0
50
Снимка: МС

Още два района са с над 50% заетост на интензивните легла

Северният централен район е на прага на локдаун, тъй като 72,5 процента от болничните легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция са заети. Това показва актуализираната към 17 януари ковид карта на страната, публикувана на сайта на Министерския съвет.

В този район според Националния оперативен план влизат градовете Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

Когато даден район навлезе в Етап 4, или 80 процента заети интензивни легла, планът предвижда преустановяване на работата на всички обекти и дейности със заповед на министъра на здравеопазването, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, доставчици на платежни услуги и офиси на телекомуникационни оператори.

По отношение на учениците, присъствен учебен процес може да се осъществява само за децата от първи до четвърти клас, но след изследване. Ако и те бъдат изпратени вкъщи, то това ще е за неповече от една седмица.

Covid картата на Министерския съвет показва още, че два района – Южният централен и Североизточният – се намират в Етап 1 със заети съответно 54,2 и 52,1 интензивни легла.

Най-нисък е процентът на заетите легла в Югозападния район, в който влизат областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград – само 37,4 на сто.

На фона на тези данни COVID леглата в Благоевградска област са на привършване сигнализират лекари пред бТВ.

Тежка е ситуацията и с карантинираните преподаватели и ученици. „Критично е положението в Благоевград, Гоце Делчев и Петрич“, информира Ивайло Златанов, началник на РУО-Благоевград.

От утре в една от големите гимназии в Благоевград минават на ротационно обучение.

Новите случаи за последното денонощие в областта са 111, като общият брой до момента е 39 044. За последните 7 дни Благоевградска област е с ръст на заболеваемостта с 62%. Преди 14 дни тя е била 356 на 100 000 души, а днес е 1933, което е ръст с 443%.