Татяна Дончева: Ива Митева се държи като болонка на сценаристи

0
133
Татяна Дончева Снимка: фейсбук

Обвини шефката на парламента в детинщина и инфантилност

„Налице е проблем в конституционната процедура. Той беше създаден от ИТН. Той беше създаден не защото има важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици“. Това заяви от трибуната на Народното събрание Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Коментарът на Дончева е свързан с действията на председателя на НС Ива Митева, която вчера цял ден е подготвяла решението за гласуването на кабинета, предложен от ИТН с премиер Пламен Николов, а след това не го е подписала.

Ето какво още каза Дончева:

„Ние населяващите тази зала независимо дали имаме причисляване в статуквото или в промяната, трябва с действията си днес, и с произнасянето на тези актове да направим така, че конституционната процедура започната и движена от ИТН да се финализира. И то по начин, който позволява даване на следващ мандат и ограничава възможност за оспорване на актове и процедури. Смятам за проява на изключително детинщина и инфантилност вчера председателят на парламента цял ден да съставя акта, който днес прочете г-н Хаджигенов, а тази сутрин на председателския съвет, да каже, че няма да го подпише, след като първо го подписа, но на друг лист.

Ние не сме деца в детска градина. Никой от нас стоящи тук, независимо в кой част на политическия спектър сме, не е автор на този документ и не е движил досега конституционната процедура за първи мандат. Не знам какво си въобразяват тези хора, какво искат да покажат и на кого? Те не били проблем, а били решението. За кого и за какво решение? Ако целта е да направим така, че всички институции да бъдат оплюти – това е пътят. Да правим абсолютно нелогични действия от началото до края, защото няма друго обяснение на подобни действия. Начинът на водене на преговори постави въпроса пред българските граждани – тези хора всъщност какво искаха, да има или да няма правителство, или да сменяме парламенти като носни кърпички всеки месец.

Аз смятам, че тук има нормални хора с различни политически възгледи, но като едни здравомислещи хора трябва да направим нужното да обявим конституционната процедура за първи мандат за приключена и да продължим нататък. Много ги било страх от дебат, ами той няма как да се избегне в парламента.

Автор на това съчинение е председателят на парламента, който трябва да се държи като председател при всички случаи, не като болонка на някои сценаристи.“