Татяна Дончева – от информатор на директора в училище до адвокат на „Мултигруп“

0
718
Татяна Дончева и Илия Павлов

Освободена е като прокурор в Софийска градска прокуратура поради липса на професионални качества и морал за заеманата длъжност

Антон Тодоров, Zonanews

Татяна Дончева е родена на 28 януари 1960 г. в Трявна. Майка й свидетелства на 9 октомври 2016 година в телевизионното предаване „Тази събота и неделя“ по bTV, че Татяна Дончева е проговорила късно:

„Късно проговори. В началото казваше само ъ-ъ-ъ. Проговори на 2 години и след това“. Очевидно е започнала след това да наваксва с говоренето и то се е превърнало в празноговорене, при това с ужасен диалект, от който Дончева не може да се отърве до ден-днешен. Не става дума за мекия говор, който е характерен за някои райони в България (също, както има и такива райони, където се говори твърдо), а за ужасен, дразнещ, настоятелно натрапван ни грозен диалект. Накарайте Татяна Дончева да каже „едно“ и ще чуете винаги едно и също: „Ино“.

Завършва основно образование в родния си град. В същото телевизионно предаване майката на Татяна Дончева разкри силно разобличаваща информация за това, с какво се е занимавала нейната дъщеря като ученичка в балканското градче:

„Директорът я ползваше тя да му каже, нали, какво става между децата, такива работи…“

От това случайно изтървано изречение разбираме, че Татяна Дончева от ранни години е била информатор – свеждала е информация на директора на училището какво са си говорили нейните съученици, какво са обсъждали, какви са настроенията между тях и т.н. На такива по мое време в училище им казвахме „топачи4, тоест такива, които ни топят пред директора и ръководството на училището. Отговаряхме им с цял набор от контрамерки – от изолирането им до вразумяване с прилагане на физически средства.

На петнадесет години идва като ученичка в Националната математическа гимназия в София. След нея завършва „право“ в СУ. От 1985 г. до 1989 г. Татяна Дончева е комунистически зам. районен прокурор в Районна прокуратура-Габрово. От 1990 година е назначена за прокурор в Софийска градска прокуратура. Много показателно е, че в периода 1987-89 г. Атанас Атанасов от криптокомунистическата групировка „Демократична България“ също е бил зам. районен, а после и районен прокурор, само че в Разград. Толкова се е стараел, както се вижда от документи в Държавен архив-Разград, че става любим прокурор на Градския и Областния комитети на БКП-Разград.

Атанас Атанасов и Татяна Дончева са особено близки през годините, което доказва за сетен път, че веднъж комунистически прокурор – завинаги комунистически прокурор. Това е като проклятие! Особено при хора със задкулисен шлейф като Атанасов и Дончева. Които едно мислят, друго говорят, трето правят, а се случва нещо четвърто!

През 1990 г. е предложена за кандидат-депутат във Великото народно събрание от БСП-Габрово, но не успява да се класира, вкл. заради влиятелния там Ивелин Николов. Дончева затаява омраза срещу него завинаги. Татяна Дончева е била позорно изхвърлена от прокуратурата през пролетта на 1992 година по предложение на тогавашния обвинител №1 Иван Татарчев. Това става ясно от официални документи, публикувани от Агенция Блиц, с които Zonanews.bg разполага. От тези документи се вижда, че основанията, които посочва Иван Татарчев като мотив пред Висшия съдебен съвет за освобождаването на госпожица Дончева, са унищожителни.

„Предлагам на ВСС да прекрати трудовия договор на Татяна Дончева като прокурор в Софийска градска прокуратура поради липса на професионални качества и морал за заеманата длъжност“, категоричен е Татарчев.

В аргументите си пред съдебните кадровици по отношение на Дончева, главният прокурор Татарчев е изчерпателен, а първият от тях е следният:

„Преназначената от длъжност „зам.-районен прокурор“ при Районна прокуратура-Габрово на длъжност „прокурор“ при СГП при прокурорски стаж около 2 години (от които 2 години като младши прокурор) при грубо нарушаване на чл. 22, ал.2 във връзка с чл. 19, ал.3 от Закона за прокуратурата, което сочи за липса на морал при сключването на трудовия договор.“

Документите показват, че Татарчев внася предложението си за освобождаването на Дончева на 21 април 1992 година. Само 8 календарни дни по-късно Висшият съдебен съвет се съгласява с изложените от него мотиви и показва вратата на Дончева.

Мислите си, че Дончева е останала на улицата ли? Неее, задкулисието, което точно в тези години се разраства в геометрична прогресия след свалянето на правителството на СДС и инсталирането на правителството на мафията на Любен Беров, не оставя своите хора току-така. Заради това вече над 30 години не можем да се справим с него – то, задкулисието, е като многоглава хидра, съставена основно от комунистическа номенклатура и представители на болшевишките репресивни служби. Отрежеш една глава и веднага се пръкват няколко нови. Дончева става адвокат на Светия Синод, изпълнен с агенти на Държавна сигурност и част от комунистическото задкулисие.

Но в тези години основният представител на задкулисието е групировката „Мултигруп“. Татяна Дончева става адвокат на групировката и лично на нейния главатар Илия Павлов, който е ликвидиран на 7 март 2003 г. в София. Една рядка снимка увековечава тази скандална близост. „Пак ще бъда адвокат на Мултигруп, ако те имат нужда от моите услуги и си платят хонорара“, казва тя без капчица свян в интервюта през 2000 г. и през 2016 г. Пет години по-късно четвърти в габровската депутатска листа на левицата, която тя оглавява, е бизнесменът Руен Панчев, който има общи фирми с вече покойния тогава Илия Павлов.

Татяна Дончева става народен представител от антибългарската банда БСП през пролетта на 1997 г., след чудовищната катастрофа, която поредното управление на БСП с премиер Жан Виденов, стоварва върху България и българите. Дончева е протеже на тогавашния председател на БСП Георги Първанов (агент „Гоце“ на ДС), през 1998 г. става член на БСП и светкавично е пласирана от покровителите си Първанов и Миков на ключови позиции. След години ще отговори с впечатляваща неблагодарност и към двамата.