Тодор Тагарев „разработвал“ Атанас Атанасов?

0
676
разузнаване
Военното разузнаване .

 Дали не става дума за проверка за нерегламентирани контакти на шефа на ДСБ?

Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите. Предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща – разработка от военното разузнаване срещу мен. Това се оплака пред БНТ шефът на ДСБ Атанас Атанасов, съпредседател на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Той допълни, че за тази „преписка“ във Военното разузнаване му съобщили депутати от ГЕРБ и ДПС, за да бъде „сплашен“ и да не се занимавал с това.

Шефът на ДСБ и неуспял председател на Народното събрание заради провалената „ротация“ не даде повече подробности за „разработката“ срещу него.

Пикантността на ситуацията е следната. По закон Служба „Военно разузнаване“ е пряко подчинена на министъра на отбраната. В случая Тодор Тагарев. Министърът, бранен упорито от ПП-ДБ и един от препъни камъните при провала на преговорите за правителство между тях и ГЕРБ-СДС. Борисов и депутатите от партията му настояваха Тагарев да бъде сменен, заради забавянето на военните доставки за Украйна. По-късно от думите на лидера на ГЕРБ стана ясно, че те са настоявали военен министър да стане депутата Христо Гаджев, но Борисов отстъпил в последния момент и се съгласил да остане Тагарев.

От думите на Атанас Атанасов излиза, че службата пряко подчинена на министъра на отбраната Тагарев е „разроботвала“ него. Което си е скандал. Остава да разберем дали военният министър е знаел за „разработката“ на подчинените си агенти срещу шефа на ДСБ?

Източници на Breaking.bg твърдят, че е правена проверка във военното разузнаване във връзка с опити на Атанасов да „вербува“ служители и да ги привиква на срещи с него. А те са докладвали на шефовете, както  са задължени по закон.

Опити за „вербуване“ Атанасов и приближеният му Веселин Марков, в момента съветник на премиера Денков по национална сигурност, са правили и със служители на цивилното разузнаване-Държавна агенция „Разузнаване“-ДАР. Затова и двете служби са информирали и другия съпреседател на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков.

Опитите на Атанасов да се изкара жертва изглеждат напълно нелепи, защо той не сезира прокуратурата за тази „разработка“? Защото може да бъде подведен под отговорност за престъпления по служба, коментираха източниците на Breaking.bg.