Тодор Тагарев: Войната не е спирала от 2014 година

0
44
Тодор Тагарев

За да бъдат присъединени целите области Донецк и Луганск, Путин трябва да вкара войски в контролирани от Украйна територии, смята бившият военен министър

„Войната не е преставала от 2014 година – с по-висока или по-ниска интензивност. Операцията на Путин е подготвяна и частично изпълнявана вече няколко месеца.“ Това каза пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Тагарев смята, че „с хода, който направи, Путин не е постигнал някакви особени стратегически цели“, присъединява територия от 18 000 кв. километра територия и население от 4 милиона, което по думите му не е малко.

За да бъдат присъединени целите области Донецк и Луганск, а не само тези територии, които са контролирани от сепаратистите, руският президент ще трябва да вкара военни сили на територия, контролирана от Украйна.

„Ако той тръгне да вкарва войска в този район, много вероятно е дали за отвличане на вниманието или с военни цели, да вкара войска и от други направления. В най-тежкия случай бихме станали свидетели на мащабна конвенционална война. Една от възможните цели на Москва е осигуряването на по-широк сухопътен коридор, за да се свърже руската територия с Крим“, поясни Тодор Тагарев.

8 години по-късно украинската армия е много по-добре подготвена, а украинското общество – много по-сплотено, смята Тагарев. Според него управляващите в Киев съумяват да се справят със стратегическите комуникации.

„Вече е късно да разчитаме на договори“, отбеляза Тодор Тагарев. По думите му дипломатическите опити трябва да продължат, но „трябва много ясно да бъде показано на Путин, че той няма шанс да спечели“.

Тагарев е на мнение, че западният свят поддържа „възможности за по-нататъшна ескалация на санкциите“.