Токът от новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“ ще струва 65 евро за мегаватчас

0
94
АЕЦ "Козлодуй"

Проектът е държавен, с 30% самоучастие във финансирането им и 70 на сто заеми с държавни гаранции

Днес бе подписано споразумението за сътрудничество при изграждане на ядрена мощност между България и САЩ

Краят на март е срокът, в който „Уестингхаус“ трябва да представят инженерингов доклад за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ и в него ще има индикативна цена. Това отговори на въпрос на „24 часа“ министърът на енергетиката Румен Радев.

Това стана, след като той и Андрю Лайт, помощник секретар в Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха днес междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрена програма за граждански цели в България. Радев оцени този проект не само като стратегически, който отваря достъп до ядрени технологии на САЩ, но и дългосрочен, който може да отвори партньорство за 100 години напред. Сътрудничеството е не само в конкретния проект за изграждане на двата блока в „Козлодуй“, но и в областта на малките ядрени реактори, обучението на кадри, в достъп до технологии за съхраняване на отработеното ядрено гориво.

За подписването на този важен и чакан дълго време документ в Гранитната зала на Министерския съвет дойде елитът на държавната и на ядрената енергетика и депутати от енергийната комисия в парламента.

След журналистически въпроси Радев поясни, че цената на тока от новите блокове ще е под пазарната в Европа в момента и заяви, че ще е към 65 евро за мегаватчас. Самото изграждане на двата блока ще струва към 14 млрд., каза министърът, но не уточни валутата. По-късно от неговия екип казаха, че сумата е в долари.

Тези дни в публичното пространство бродят едни числа за изграждане на новите мощности от 17 млрд. долара за един блок. Министърът каза, че лансираните суми са фантастични, и допълни, че това е несериозно и неправилно. Но пък го приемали като говорене на добронамерени хора, които имали страхове, след като 30 години в енергетиката ни нищо не е строено.

Радев заяви още, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ Козлодуй е държавен проект. Финансовото му структуриране е 25-30% самоучастие и 70% заемни средства, като част от тях гарантирани от държавата./24 часа