Тома Биков: Една от причините за ниската избирателна активност на последните избори е гласуването с машини

0
308
Тома Биков

Малко в повече идва да се накарат хората да гласуват три пъти в един месец, за да излезе сметката на Румен Радев, заяви депутатът

„Една от причините за ниската избирателна активност на последните избори е гласуването с машини“. Това заяви пред БНР Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС, председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Той изтъкна, че в нито една страна от ЕС не се гласува машинно и добави, че има недоверие в машините: „Тук все още не е тръгнал този процес, но по естествен път той ще започне да става все по-важен фактор“.

Биков беше категоричен, че няма директна връзка между купуването на гласове и начина на гласуване.

Той допълни, че най-логично е изборите да са 2 в 1 в ситуацията с машинно гласуване.

„Малко повече ще е да се накарат хората да гласуват три пъти в един месец само за да излезе сметката на президента Румен Радев, защото него не го устройвало 2 в 1, тъй като тогава всяка партия ще си издигне кандидат за президент и ще парцелира вота за г-н Радев, който е патрон на трите партии на протеста и БСП“, заяви още депутатът.

По думите му най-важно е да се види доколко е възможно да бъдат организирани нормални и ефективни избори в тази сложна ситуация.