Тома Биков: Грешка ще е Рашков да е част от следващото правителство

0
266
Тома Биков Снимка: Нова тв

Депутатът от ГЕРБ е категоричен, че следващото евентуално управление ще бъде нестабилно

Вече шест месеца сме в опозиция, така че едва ли ще имаме нужда от чак толкова време да свикнем да сме такава и в 47-ото Народно събрание. Да си в опозиция е доста по-лесно, отколкото да си в управлението, заяви Тома Биков от ГЕРБ пред Нова телевизия.

„Поради това, че доста дълго време сме били в управлението, сме имали възможност да виждаме от тази позиция опозицията и със сигурност сме имали своята представа за това каква трябва да бъде една опозиция, за да бъде полезна не само за себе си, но и за държавата. На тази база сме склонни да покажем, че е възможно да има и опозиция, която да е полезна за държавата, която няма за основна цел да паразитира върху проблемите и може да се държи конструктивно”, каза още той.

„И в предишните две Народни събрания призовавахме партиите, които се бяха обявили за партии на промяната и протеста, да поемат отговорността за управлението на държавата, защото по-лошото от слабо правителство е изобщо да няма правителство. Нямаме илюзиите, че бъдещето управление, ако токова се случи, дай Боже да се, ще бъде максимално ефективно, добро и че ще успее да покрие всички изисквания на избирателите”, добави Биков.

Той е категоричен, че следващото евентуално управление ще бъде нестабилно. „Това обаче не означава, че отсега можем да кажем колко дълго ще продължи то. Има нестабилни правителства, които продължават и по-дълго време”, коментира той.

Според Тома Биков в момента има няколко центъра на власт. „Безспорно единият е г-н Радев. Във втори започва да се превръща Нинова като най-активна. Като трети център на власт би могла да се обособи „Продължаваме Промяната”. Според мен на този етап те по-скоро принадлежат към центъра на Радев, но ако поемат отговорността за управлението в един момент не е изключено да се получи разнобой между него и тях, защото интересните им може и да не се припокрият”, посочи той.

„Смятам, че предстоящата евентуална коалиция би била коалиция на необходимостта, а не на свободата и на свободния избор на тези хора”, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

„Те са принудени да се съберат и да излъчат управление, защото предварително са си задали някакви червени линии, например спрямо нас, но ние нямаме проблем с това. Предварително са се ограничили в този формат и в момента са принудени да изпълнят този свой ангажимент. В много тежка ситуация са, защото, ако не изпълнят още веднъж ангажимента да съставят редовно управление, част от тях изобщо няма да влязат в парламента”, каза той. И добави: „Необходимостта, която ги свързва, е нещо доста нетрайно и изморяващо”.

По думите на Биков би било грешка Бойко Рашков да бъде част от следващото правителство. „Мисля, че бъдещата конструкция се нуждае от успокояване на страстите. Не виждам Рашков в една такава ситуация до колко ще бъде полезен”, посочи той.

Проф. Доброслав Кюркчиев: Ваксините против COVID-19 пазят от смърт
05 декември 2021 08:04

676
4
Проф. Доброслав Кюркчиев: Ваксините против COVID-19 пазят от смърт
© Кадър – Нова телевизия
78
Добави коментар

Страшни ли са ваксините, че да бягаме от тях? Стигаме до този въпрос. Изводите са, че не са страшни. Има смисъл децата да се ваксинират, за да могат да посещават училище. Децата не боледуват тежко, има и изключения, разбира се. В масовия случай няма драма да се ваксинират децата. Това заяви имунологът проф. Доброслав Кюркчиев в ефира на Нова телевизия.

Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 28832
Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване, заяви проф. Кюркчиев.

„Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува”, добави специалистът.

Новите случаи на коронавирус са 985

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. „Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания – аз смятам, че това е добър вариант”, посочи проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения той обясни, че хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. „Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен – ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има – начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. „Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив – считам ги за полезни”, заяви той.