Томислав Дончев: До момента България е договорила нула по националния план за възстановяване и оперативните програми на ЕС

0
123
Томислав Дончев Снимка: кадър

Страната ще загуби 3 млрд. лева само по националния план, прогнозира зам.-председателят на ГЕРБ

Томислав Дончев препоръча в парламента на настоящите управляващи да прочетат проекта за нов общ регламент и приложимия регламент към Националния план за възстановяване и устойчивост. „Приятелски съвет – обърнете внимание на сроковете, 2023 г. е абсолютният краен срок за договаряне на средства по плана, за сключване на договори, посочи Дончев. Той отбеляза, че срокът изтича след година и шест месеца и за това време България трябва да договори целия ресурс по плана, в същото време да изпълнява инвестиционната програма в бюджета и да сключва договори по оперативните програми.

„До момента България е договорила по националния план и по оперативните програми нула и е платила нула“, коментира Дончев. Същественият въпрос не е дали ЕК е отписала един милиард, а колко милиарда ще загуби България още следващата година, само по националния план, аз залагам на три милиарда, заяви той.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че в предложения дневен ред на парламента не вижда онези 22 закона, които управляващите твърдят, че са изключително важни за Плана за възстановяване. Тя попита докладите на омбудсмана, включени в програмата, ли са най-важни или планът за възстановяване.