Томислав Дончев: Европа може да спре финансирането към България заради глупостите на Петков /видео/

0
598
Томислав Дончев и Тома Биков Снимка: архив

90% от поръчките по европроекти били с 1 кандидат? Това е глупост, коментира бившият вицепремиер Томислав Дончев

„Тук сме, за да коментираме разпространените манипулации след задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова от страна на ръководителите на правителството. Чу се, че има доклад на Държавната финансова инспекция, съставен през лятото на 2021 г. и той е основание за незаконните действия, предприети спрямо нас. Чу се и за друг доклад, който вероятно не съществува, но ще бъде любопитно да се види, и внушава нередности в контролните системи, свързани с европейските фондове. Това поставя под риск цялата система на еврофондовете“, заяви на брифинг на ГЕРБ ексминистърът на финансите Владислав Горанов.

През декември 2019 година в МФ е постъпил сигнал от съдружници на г-н Божков, че определени хазартни оператори не прилагат коректно закона. В резултат на това в Държавната комисия по хазарта не постъпва полагащият се размер такси, свързани с организирането на хазартни игри. „Аз като министър на финансите насочих този доклад към Държавната финансова инспекция. Тя установява, че действително за период от време има декларирани и отчетени по-малко от дължимите такси”, заяви Горанов.

„Технологията тук е важна. Арест на лидера на опозицията, разпореден след показания на министър-председателя, издава тотална институционална неграмотност. Част от твърденията, които чухме от г-н Петков, изразявам се възпитано – не отговарят на истината. Аз не бих се учудил, ако Европейската комисия спре финансирането към България заради твърденията на министър-председателя, че българската контролна система не работи“, посочи от своя страна Томислав Дончев.

Според него европроектите се проверяват от български одитори.

„90% от поръчките били с 1 кандидат? Това е глупост. И в най-малките общини знаят, че ако пуснат такъв конкурс, ще последва финансова корекция“, обясни Дончев.

Той прогнозира, че ще последва спиране на европари за България, щом самият министър председател твърди, че системите за контрол на евросредства не работят. „Брюксел казва, че работят. Българският премиер – че не работят“, заяви той.