ГЕРБ-СДС предлага законови промени, за да се ограничи източването на помощи при безработица

0
100
Деница Сачева Снимка: Дневник

Предлагат също така да бъде осигурена възможност за ползване на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, когато майката е лишена от родителските права

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса на труда (КТ) и Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да бъде ограничена възможността за източване на помощи при безработица и да се даде право на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Вносителите на законопроектите за изменение и допълнение са Деница Сачева, Илиана Жекова, Галя Василева и д-р Костадин Ангелов.

С новите текстове в КСО се цели да бъде уеднаквен размерът на паричните обезщетение за безработица за лицата, които са се осигурявали в България, и за тези, които са работили за кратко в държава-членка на ЕС.

През 2023 г. над 26% от обезщетенията от НОИ са изплатени на хора с краткосрочна заетост в чужбина. Средномесечният им размер е бил 1365,74 лв. – над два пъти повече от средствата, които са получавали осигуряващи се в нашата държава.

Вносителите от ГЕРБ-СДС предлагат при формиране на размера на обезщетенията за българите, които работят за кратък период в държава, членка на ЕС, да се взимат предвид доходите им за последните 24 месеца. По този начин ще се постигне по-голяма справедливост и ще бъдат избегнати евентуални злоупотреби при изплащане на средствата.

С предложените промени в Кодекса на труда депутатите предлагат да бъде осигурена възможност за ползване на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от родителските права. До момента в законодателството това не беше уредено, като бащите имаха право на отпуск единствено при смърт или тежко заболяване на майката.