Томислав Дончев: Никой не иска да управлява, а всички искат да ни критикуват – това е странно

0
367
Снимка: фейсбук

Ще приемем мандата и ще търсим възможности за съгласие, каза кандидатът за премиер Даниел Митов след консултациите при президента

Проведохме честен и конструктивен разговор. ГЕРБ е първа политическа сила, а ние заявихме своята отговорност за съставяне на кабинет. Това заяви пред медиите след консултациите при президента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Обсъдихме предизвикателствата пред страната ни и следващото правителство, геополитическите отношения, както и Плана за възстановяване“, каза още Атанасова.

„Заявихме пред Радев, че сме готови да поемем мандата, а следващите дни ще стане ясен съставът на кабинета“, заяви предложеният за премиер от първата политическа сила Даниел Митов.

„България трябва да има бързи решения с оглед на сложните геополитически отношения близо до нас, пандемичната обстановка и икономиката“, допълни той.

„Ще търсим възможности за съгласие. Всичко е въпрос на разговори. Ще вземем мандата“, съобщи Митов.

От ГЕРБ заявиха, че нямат данни кога ще им се предаде проектомандат за управление.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Томислав Дончев заяви, че не е видял алтернативни текстове, а той като вицепремиер в оставка няма право да го внесе.

„Никой не иска да управлява, а всички искат да ни критикуват – това е странно“, съобщи Дончев.

„Ако не му стигат двама-трима народни представители, ще подкрепим правителство на „Има такъв народ“. Правим това, за да има стабилно правителство“, допълни той.

От ГЕРБ ще изчакат ден-два, но най-вероятно ще върнат мандата, ако нямат подкрепа, като не искат да бавят процедурите допълнително.