Томислав Дончев: Правителството се самосвали

0
130
Томислав Дончев Снимка: БНТ

Един от шансовете на предстоящата кампания е да превърнем всички аргументи, с които са ни критикували в годините назад, в наше основно оръжие, каза зам-председателят на ГЕРБ

Не ГЕРБ-СДС свали правителството, то се самосвали. Щом нямаш мнозинство в пленарната зала, няма как да имаш правителство, коментира депутатът от ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев пред БНТ. „То беше несъстоятелно от гледна точка на това да свърши нещо, абсурдно като политическа конструкция, накрая се оказа, че няма мнозинство в зала“, посочи той.

Изборите не са повод за радост нито за политиците, нито за хората. Освен всичко друго, чисто партийната полза не предполагаше да се правят избори веднага, най-хубавото беше промяната да продължи още, за да можем да видим всички измерения на промяната, и съм убеден, че от гледна точка на конюктурни, партийни ползи, щяха да бъдат повече, но щеше да е опасно за републиката, за обществото, за икономиката, каза Томислав Дончев.

Той коментира доклада на комисията по газовия въпрос, който не беше приет в пленарната зала. „Докладът изследва събитията, свързани със спирането на доставките. Ако има нещо достойно за възмущение, това не са спрените доставки от Булгаргаз, проблемът е, че ние продължаваме да купуваме газ на по-висока цена през посредници, като има данни, че те са свързани с Газпром. Хем е на по-висока цена, хем минава през посредници. Цената е 30% по-висока от цената на Газпром и не правя спекулации. Газът се е вдигнал 10 пъти, аз не твърдя, че това е заслуга на това правителство, да кажем, че 1/3 е заслугата на това правителство“, обясни Дончев.

Той каза още, че отдава сходството в позициите на ГЕРБ и президента Румен Радев на загрижеността по отношение на проблемите, които има държавата.