Томислав Дончев: Притеснява ме степента на индивидуална и политическа патология, която е родила проекта „Магнитски“

0
105
Томислав Дончев Снимка: кадър

Много представители на управляващите демонстрират уплах, като коментират текста, каза зам.-председателят на ГЕРБ за законопроекта на Асен Василев

„Изчетохме въпросния законопроект, за щастие законопроект. Ясни са няколко неща. Този текст никога няма да види бял свят по дълъг списък с причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена в конституцията. Втората е, че в пленарната зала има остатъци от здрав разум и подобен текст никога няма да бъде приет. Не това е най-същественото.

По-големият проблем за мен е друг. Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество. Буквално! Това означава! Това, което повече ме притеснява, е степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст, начинът на мислене“. Така депутатът от ГЕРБ-СДС коментира законопроекта на вицепремиера Асен Василев, т.нар. български „Магнитски“, който предвижда създаването на черни списъци по доноси и запорирането на имущество без съд.

„И ако този текст никога няма да види бял свят, аз се притеснявам този начин на мислене какво ще произведе утре. Врагове на народа? Смисълът на политиката е борба на идеи, не борба срещу хора. Тук прозира друго виждане за политиката – да се борим срещу хора, които не са ни симпатични. Текстът не заслужава друг коментар“, подчерта Дончев.

„Не знам за опозицията, но много представители на управляващите демонстрират уплах, като коментират текста. Аз не знам какво да каже опозицията, при условие че управляващите или поне три от четирите партии в управлението са силно притеснени от текста, защото той има потенциал да се използва за разправа не само с политически неудобни противници, но и с неудобни партньори“, посочи бившият вицепремиер.

„Ако трябва да бъда откровен, когато изчетох за първи път текста, реших, че това е зле скалъпена шега. Оказа се, че не е такава“ отбеляза Дончев.

Според него няма нужда от свикване на КСНС за Северна Македония, защото няма промяна в позицията.

По думите му няма проблем всеки консултативен орган като КСНС да обсъжда темата колкото пъти иска, по-същественото е да няма отстъпление от националните позиции, които държавата, включително и с декларация на Народното събрание, е приела до момента./Tribune