Томислав Дончев: Разделихме обществото – едните не вярват на машини, другите на хартия

0
70
Томислав Дончев Снимка: БНТ

Много е рано за име за кандидат за кмет на София, ротации ще има не само в столицата, Бургас и Пловдив. За министър-председател или не ми е дошло времето, или е минало, каза зам.-шефът на ГЕРБ

Като резултат от лошото политическо говорене разделихме обществото на 2 половини – едната не вярва на машините, другата – на хартията. Това каза пред Нова тв зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев по повод промените в Изборния кодекс.

Двете изборни технологии имат недостатъци и предимства, посочи бившият вицепремиер. И обясни, че това важи за всеки начин за гласуване. „Има партии, които смятат, че гражданите трябва да избират как да гласуват. Друга коалиция няма“, отвърна той, запитан дали има хартиена коалиция.

И обясни, че гласуването трябва да е такова, че хората да имат доверие, че гласът им е отчетен правилно, а не е откраднат. Отчете, че и смесеното гласуване има своите недостатъци.

На Дончев му се струва, че като че ли партиите не искат да управляват. Той не се ангажира с процентна прогноза колко е вероятно да има редовен кабинет в рамките на това Народно събрание. Но посочи, че трябва да има не някакво, а правителство със солидна подкрепа. Аз съм бил какъв ли не, но за министър-председател или не ми е дошло времето, или е минало, отвърна Дончев, запитан дали би могъл да е кандидатът на ГЕРБ за премиер.

Според него е много рано за име за кандидат за кмет на София. „Има една година до местните избори, дотогава има да се случат много неща“, каза той. Ротации ще има не само в София и Бургас, както обяви лидерът на партията Бойко Борисов. Дончев обаче не посочи къде.