Правителството: Политическият екстремизъм на Радев е опасен за държавата

0
274
Томислав Дончев

Кабинетът се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинения на съветниците на президента, казва вицепремиерът Томислав Дончев

„Благодаря на всички, които протестират, без да нарушават обществения ред. Благодаря и на полицаите, които са подложени на огромно напрежение. Вероятно очаквате след включването на президента Румен Радев огледална реакция. Не, няма да има огледална реакция, няма да кажа, че правителството иска оставката му. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Българският президент има повече от година до края на мандата си и аз държа той да го изкара въпреки всичко. Не очаквайте от мен и да хуля президентската институция“, каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг заедно с военния министър Красимир Каракачанов и социалния министър Деница Сачева в Министерския съвет.

„Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинения на съветниците на президента“, каза още Дончев.

„Днес Радев поиска цялата власт, защото конституционната процедура следва служебно правителство без парламент, но напомням, че това правителството е единствена възможна конструкция, която може да се сглоби в този парламент. Само че това върви със споменаването на някаква цел и програма и защо се прави това“, допълни вицето.

„Ще заповяда на агитките да влязат в МС и да набият някой неудобен или някакви социални промени ще направи, нищо такова не чухме. Живеем в страна, където бурните емоции се разпалват лесно и има точка, от която нещата се връщат трудно“, предупреди Дончев.

„Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо“, призова Дончев и коментира, че има точка, от която връщане назад няма.

И напомни, че „МС не е на Бойко Борисов, президенството не е на Румен Радев, а българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България“. „Искам да призова всички да пазим държавата, защото нямаме друга. Който и каквито политически сметки да прави, нека да пази страната ни“, коментира Дончев.

Деница Сачева добави, че в момента всички се борим с тежка пандемия и с икономически последици, които са непредвидими.

„Мислим за това какво ще направим с българската зима, а досега не чуваме нито една визия за това какво следва, след като подбуждаме тези метежи. Човек, който подбужда тези метежи, трябва да знае докъде води това, политическият екстремизъм на Радев е опасен за държавата“, предупреди тя.

Според нея трябва да се възстанови разговорът между институциите, защото това, което се случва в момента, тревожи всички.

„Ако на някого демокрацията не му е по мярка, да има доблестта да излезе и да каже това. Това правителство е законно избрано и в този смисъл призиви за метежи как трябва да бъдат изметени хората от правителство, как трябва да бъдат арестувани, ни напомнят за друго време“, коментира Сачева.

Лидерът на ВМРО Красимир Карачанов посочи, че единственият изход от създалата се ситуация е диалогът.

Той съобщи, че по време на протестите вчера е имало платени провокатори, чиято цел е била само да нагнетяват напрежението.