Торнадо помете Югоизточна Чехия /видео/

0
45
Снимка: Монитор

Най-малко петима са загинали, около 150 души са ранени

Около 150 души, включително деца, бяха ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък в югоизточната част на Чехия, в южноморавския регион. Това съобщи пред репортери представителят на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чешката република Хедвига Кропачкова.

„Регистрирахме 150 ранени, включително деца, в Южноморавския регион поради изключително силния порив на бурни ветрове и торнадо“, каза тя.

„Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой“, лаконична беше Хедвига Кропачкова.

Нейният колега Ярослав Микошка отбеляза, че селата Грушки, Лужице, Моравска Нова Вес и Микулчице са пострадали най-много от бедствието.

По предварителна информация на АФП най-малко петима души са загинали. Други 30 000 са останали без ток. Силата на ветровете е била от 200 км/ч.

Спасителите съобщават, че общо седем селища в Южноморавския регион са били засегнати от торнадото. Хората са под руините на жилищни сгради, текат спасителни операции.

По-рано чешката телевизия съобщи, че торнадо частично е унищожило четири села в околностите на чешките градове Брецлав и Ходонин.

По-специално, според Марек Бабиш, кмет на село Грушки, което има 1640 жители, торнадо е унищожило половината от това селище. „Останаха само стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив и камбанария. Автомобили бяха хвърлени по вилите. Селското училище няма фасада и покрив. Вековните липи и смърч са изтръгнати от корените си“,  посочи кметът.