Тошко Йорданов: Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера. Това е недопустимо

0
128
Тошко Йорданов Снимка: архив

От ИТН остро критикуваха правителството по повод националния план за въвеждане на еврото

От „Има такъв народ“ разкритикуваха остро правителството и в частност финансовия министър Асен Василев във връзка с това, че днес се очаква четворната коалиция да вземе решение за приемането на Националния план за въвеждане на еврото, а това не е обсъдено в парламента.

„Националният план за въвеждане на еврото трябва да бъде разгледан и от Комисията по бюджет и финанси, и от народните представители“, заяви на брифинг пред медиите в Народното събрание Любомир Каримански от ИТН.

„Само преди 20 дни много остро беше поставен въпросът за еврозоната и да си спомним кои от народните представители се интересуваха най-много от този въпрос. Да припомним също така, че ако интересът беше толкова голям, това трябваше да е тяхна декларация, а не наша. „Възраждане“ преди 20 дни гласуваха за един избор по точно определен начин, а днес мълчат по темата“, посочи още Каримански.

Той поиска да им бъде представен този национален план, за да са сигурни, че курсът 1.95583 ще залегне там и ще бъде отразен, както и анализът за разходите и ползите от въвеждането на еврото у нас.

„След това процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен и труден, искаме да знаем как ще се включи в този национален план, кои органи са включени, ангажирани ли са органите на МВР, как ще е разпределено времето“, допълни Каримански.

По думите му влизането в еврозоната и приемането на еврото у нас ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност в страната.

„Не на последно място е и как ще устоим на шока от инфлацията, тъй като той е определящ“, каза още той

„Този план не трябва да бъде приеман набързо и натъмно, а трябва да е представен на народните представители в Народното събрание“, категоричен бе Любомир Каримански.

Той припомни на коалиционните партньори, че приемането на еврото трябва да се извърши след мащабна разяснителна кампания, както е записано в коалиционното споразумение.

„Не знам дали си давате сметка какво се опитва да направи финасовият министър. Толкова важно нещо в държавата като Плана за приемане на еврото, което засяга всеки един български гражданин и джоба и спестяванията на всеки един български гражданин, той се опитва да го решава еднолично, без да се допита до парламента.

Искам да му припомня, че ние сме парламентарна република. Министерският съвет е изпълнителна власт и изпълнява решенията на парламента. Ще ви дам един груб пример. Това е все едно бюджета финансовият министър да си го разпише сам, да не го покаже на народните представители и да си го действа както на него му отърва. Правя една малка скоба, че включително в момента в бюджета, който е гласуван в Народното събрание, финасовият министър си позволява да прави неща, за които няма санкции“, каза от своя страна по време на брифинга председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Този парламент е тук, за да се обсъжда в широк кръг, да имат и всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе решение. А финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера. Това е недопустимо“, каза още Йорданов.

„Самият подход някой да решава, че е над Народното събрание или че той е единствената институция и човек, който има критерии и право да взима самостоятелно решения, това е много близо до диктатура“, хвърли обвинения председателят на ПГ на ИТН.