Тошко Йорданов на срещата с ГЕРБ: Финансите на държавата изглеждат ужасно по вина на Асен Василев

0
125
Снимка: 24 часа

ИТН обеща на ГЕРБ подкрепа за „всяка една добра идея“

Подкрепа за „всяка една добра идея“ обеща Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ на ГЕРБ-СДС, но не и сляпа подкрепа.

„Мога да ви уверя, че ние като парламентарна група ще подкрепим всяка една добра идея, без да робуваме на идеологически щампи, т.е. ако има нещо хубаво, което смятаме и ние, и вие, че е полезно, ще го подкрепим, обаче ако смятаме, че не е добро, не може да очаквате от нас подкрепа от нас за него“, каза Йорданов и изрази надежда, че експертите ще проведат конструктивен разговор. И обърна внимание, че ако ГЕРБ искат да се сформира мнозинство, то трябва да има обща управленска програма, а не да е само на една от партиите.

ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ се срещнаха за първи път в Народното събрание. Това е третата среща, която хората на Бойко Борисов провеждат днес с другите партии, след като не постигнаха съгласие с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за подкрепа и общ кабинет.

13 човека от ГЕРБ се срещнаха с 10 от „Има такъв народ“. Не всички от страната на ИТН са депутати.

„Основните теми, върху които считаме, че следва да говорим, са: еврозона, Шенген, получаване и усвояване на средствата по плана за възстановяване и устойчивост, стабилна финансова система, защото състоянието на публичните финанси е отчайващо, сигурна и предвидима данъчна финансова политика, както и всички наши идеи за развитие на секторните политики в една очаквана, смислена управленска програма за бъдещо правителство“, каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя призна, че през последните две години партиите са се провалили в търсенето на консенсус и диалог, и обясни, че според нея вече са осъзнали отговорността си.

„Колкото и различни позиции да имаме, то след като ги отстояваме, но с ясното съзнание, че нашите работодатели – българските граждани, изискват от нас дълготрайни решения, отговорност и държавнически подход. За всички нас е ясно, че не можем да си позволим поредни предсрочни избори, защото това ще дестабилизира допълнително държавата и ще покаже, че политическата класа се е изчерпала от идеи и възможности, ако не намерим, разбира се, допирни точки на съгласие, това е единственият изход“, каза още тя.

„Искрено се надявам разговорът да е конструктивен, а не идеологически обременен, защото и нашите, и вашите избиратели са ни изпратили тук да вършим работа, а не да се караме“, каза той.

„Ваша работа е как подхождате и колко време отделихте на втората политическа сила, въпреки че отстрани разговорите ви изглеждаха с предизвестен край и изключително безсмислени и странни“, коментира Тошко Йорданов преговорите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Той обвини бившия финансов министър Асен Василев за финансовото състояние на държавата.

„Ние сме дясно ориентирана партия, финансите на държавата изглеждат ужасно по вина на Асен Василев, за това имаме вина и ние. Нашата вина е, че не успяхме да ги спрем достатъчно рано. Но повече такава грешка няма да допуснем и сляпа подкрепа няма да получи нито една политическа партия в този парламент“, предупреди той.

Две големи задачи пред 49-ото НС очерта Томислав Дончев от ГЕРБ – да се сформира правителство и бюджетът. И предложи точно с бюджета да започнат разговорите и се съгласи с Йорданов за „критичното състояние на публичните финанси“.

„Такъв дефицит за нас е абсолютно неприемлив. Не само защото спира България по пътя за еврозоната, дефицитът в крайна сметка означава дълг, а този дълг е наш – на държавата, на българското общество. Даже разговорът за 3% дефицит не е безопасен – той пак е дефицит и означава 6 млрд. дълг годишно“, каза Дончев. Според него по-притеснителното е, че според техния анализ в бюджета има резерви, но те не са за 6 милиарда.

„Въпросът за правителство става още по-драматичен, защото това не е правителство, което трябва да управлява в спокойна атмосфера, а правителство, което заедно с мнозинството в парламента трябва да взема тежки решения“, посочи той. Заподозря, че с ИТН са на едно мнение по отношение вдигането на данъците, понеже във времена на криза е лоша мярка и лош сигнал към бизнеса. И представи рецепта: две години да се запази капиталовата програма с по-малки разходи от бюджета, разчитайки на европейско финансиране.

Дончев обясни още, че трябва да се водят и политики по модернизация на образованието, регионалното развитие, водния сектор, комуникациите, инфраструктурата и да се доближава България до ядрото на Европа. И по тези параграфи допусна, че ще срещнат подкрепа, понеже са „безспорни“.

„За бюджет можем да говорим, ако имаме съгласие за правителство. Ние този вариант го играхме няколко пъти, знаете много добре, знаете какъв е резултатът и какво се получава, когато няма правителство, а има бюджет, правен от парламент, който отива на избори“, каза Йорданов, а от ГЕРБ се съгласиха, че това е „много опасен сценарий“.