Трети час бушува пожарът на Младежкия хълм в Пловдив

0
21
Снимка: 24 часа

Теренът е труден, насечен и това затруднява гасенето

Повече от три часа огнеборци водят истинска битка с огнената стихия на Младежкия хълм в Пловдив. 4-5 екипа се мъчат да овладеят стихията, обхванала най-високата част от тепето. Пламъците бързо се разрастват заради голямата жега, вятър и сухи треви и храсти, пише „24 часа“.

Огънят лумна днес по обяд, а минути по-късно са се озовали и огнеборците. На помощ „Градини и паркове“ изпрати 12-тонна водоноска, от която зареждат пожарните автомобили.

Теренът е труден, насечен и това затруднява гасенето, установи репортерска проверка. Огънят е в югозападната част на хълма, а там теренът е стръмен. В момента силите са съсредоточени в стръмната част над Стоматологичния факултет, където стихията се разраства най-бързо, обясни шефът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Той е на място и координира действията на своите подчинени, които подпомагат огнеборците с две водоноски.

„Ужас. Не пощадиха и най-високото тепе на Пловдив. Ще изгори градът“, гневен е Антон Иванов. Той излязъл от работа, за да види какво става. Миризмата от изгорелите треви и храсти се усеща чак до дома на културата „Борис Христов“.

„Направо съм депресиран. Обичам Младежкия хълм, израснал съм тук“, коментира 22-годишният Росен Трендафилов, който живее наблизо. Младежът често се разхождал по алеите. Казва, че сърцето го боли, като гледа как гори. „Някой си е хвърлил фаса. Хората изобщо не мислят какво може да стане“, ядосан е Росен.

На върха на тепето има пожарна, а огнеборци и доброволци гасят в труднодостъпните меса.

Не са малко и зрителите, които се ядосват, но не се втурват да помагат. На паркинга зад Факултета по дентална медицина спират автомобили и от тях излизат хора да снимат с телефоните си.

Жалко, че една от забележителностите на Пловдив гори, каза Габриела Николова, която работи в близък магазин. Момичето се моли огнеборците по-бързо да се справят, за да не обхванат пламъците по-голяма площ от хълма.

От пожарната съобщиха, че продължават да гасят. Те насочиха екипи към Младежкия хълм от Пазарджишко шосе, където сутринта също горяха сухи треви. Подстъпът за автомобили до хълма, обявен за резерват със статут на защитена територия, е само един, което затруднява придвижването на пожарните коли.